TUDOREL TOADER: Instanta a respins actiunea UNJR privind anularea hotararii de guvern referitoare la arhiva SIPA

Instanta de judecata a respins actiunea formulata de catre Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania (UNJR) privind anularea hotararii de Guvern referitoare la arhiva SIPA, a scris, sambata dimineata, ministrul Justitiei, Tudorel Toader, pe pagina sa de Facebook, informeaza Mediafax.

Arhiva SIPA – evolutii! Instanta de judecata a respins actiunea formulata de catre UNJR/Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania/, avand ca obiect anularea HG referitoare la arhiva SIPA! Din 19 iunie, Ministerul Justitiei asteapta, de la CSM si asociatiile profesionale, propuneri pentru desemnarea unui magistrat in Comisia de inventariere a fondului arhivistic SIPA”, a scris demnitarul pe pagina de socializare.

Presedintele UNJR, Dana Girbovan, anunta, la inceputul lunii iunie, ca va face demersurile necesare pentru a actiona in judecata Guvernul Grindeanu pentru modul in care a adoptat HG referitoare la arhiva SIPA. Presedintele UNJR preciza ca hotararea de guvern privind desecretizarea arhivei SIPA nu are avizul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), ci un punct de vedere al unei directii, ceea ce arata modul netransparent in care a fost adoptata, avand in vedere ca ministrul Justitiei a transmis in sedinta de Guvern ca ar avea toate avizele.

“Ceea ce s-a prezentat in comunicatul Ministerului Justitiei pe data de 6 iunie nu este ‘avizul CSM’, ci doar un ‘punct de vedere’ al unei directii din cadrul CSM. Proiectul de hotarare initiat in 2016 de ministrul Raluca Pruna, si cu atat mai putin proiectul secret adoptat in 2017 de Guvern la initiativa ministrului Justitiei Tudorel Toader, nu are nici un aviz din partea CSM.

CSM-ul a clarificat intr-un comunicat emis public pe data de 2 iunie aceste aspecte (…) Dezinformarea ca CSM ar fi avizat aceasta hotarare de guvern este numai una dintre multele inadvertente din afirmatiile ministrului Toader cu privire la aceasta hotarare de guvern, care a fost facuta in asa mare secret incat nici pana azi, la o saptamana dupa adoptare, nu-i stim continutul”, scria Girbovan, pe pagina sa de socializare. Potrivit acesteia, CSM a cerut, pe 16 mai, Ministerului Justitiei publicarea tuturor rapoartelor si documentelor privind arhiva SIPA.

Sursa foto: realitatea