TURCIA a luat o DECIZIE IMPORTANTA in legatura cu prezenta sa in RAZBOIUL din SIRIA

Aviatia militara turca si-a suspendat zborurile pe teritoriul Siriei in cadrul coalitiei internationale, conduse de SUA, impotriva Statului Islamic (SI) in urma incidentului de marti, cand un bombardier rus Su-24 a fost doborat de un avion de vanatoare turc F-16 pe motiv ca incalcase spatiul aerian al Turciei, dupa cum a relatat vineri ziarul Hurriyet, citand surse diplomatice, potrivit RIA Novosti.

Acest anunt survine in contextul in care Rusia a comunicat joi instalarea unor baterii antiaeriene de ultima generatie S-400 Triumf pe teritoriul sirian cu scopul de a-si proteja bombardierele implicate in campania aeriana din Siria impotriva gruparilor jihadiste.

Potrivit imaginilor difuzate de televiziunea rusa, aceste sisteme au fost amplasate la baza aeriana rusa Hmeimim din Latakia (nord-vestul Siriei), la numai 30 km de frontiera cu Turcia. Cu o raza de actiune de 250 de km, aceste noi sisteme antiaeriene ultramoderne acopera o zona vasta, inclusiv Siria, sudul Turciei, Cipru, estul Marii Mediterane si Israelul.

CITESTE SI: AVION DE VANATOARE RUSESC DOBORAT DE TURCIA: UNUL DIN PILOTI A FOST RECUPERAT DE ARMATA SIRIANA. UPDATE

Aceste baterii, impreuna cu crucisatorului de rachete Moskva, echipat cu sisteme antiariene Fort, care a luat deja pozitie pe coasta Latakiei, vor asigura securitatea misiunilor aeriene ale bombardierelor ruse in Siria si ‘vor distruge orice o potentiala amenintare pentru avioanele ruse’. In pofida unor speculatii privind desfasurarea acestor sisteme inca de la inceputul lunii noiembrie, presedintele rus Vladimir Putin a declarat joi ca aceste baterii ‘au fost desfasurate abia acum’, pentru ca Rusia ‘nu se astepta la o lovitura in spate’.

In timp ce Ankara sustine ca bombardierul rus a incalcat spatiul aerian al Turciei si a fost avertizat de zece ori timp de cinci minute, Moscova afirma contrariul si insista ca aparatul sau nu parasise spatiul aerian al Siriei.

CITESTE SI: PUTIN: TURCIA DORESTE SA PUNA NATO IN SLUJBA GRUPARII STATUL ISLAMIC

In replica la inregistrarile cu avertismentele adresate pilotului avionului rus date publicitatii miercuri de armata turca, Ministerul rus al Apararii a facut publica joi o harta cu coordonatele bombardierului Su-24 in momentul doborarii sale de catre un avion de vanatoare turc F-16 cu o racheta ‘aer-aer’. Potrivit hartii prezentate de partea rusa, rezulta ca nu aparatul rus incalcase granita cu Turcia, ci dimpotriva avionul turc intrase in spatiul aerian al Siriei, dupa cum relateaza mass-media oficiale ruse.

Sursa foto: realitatea