TURCIA ANUNTA CA A REUSIT SA IZOLEZE COMPLET STATUL ISLAMIC

Premierul turc, Binali Yildirim, a anuntat duminica seara ca frontiera turco-siriana a fost complet securizata, dupa ce fortele turce si rebelii sirieni au alungat gruparea jihadista STATUL ISLAMIC (ISIL) din ultimele zone pe care le controla, informeaza Agerpres citand presa locala.

“De la Azaz pana la Jarablos, granita noastra de 91 de kilometri a fost complet securizata. Toate organizatiile teroriste au fost izgonite”, a declarat Binali Yildirim la Diyarbakir (sud-est) intr-un discurs televizat. Anterior, Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO) a anuntat ca ISIL a pierdut ultimele pozitii strategice la frontiera siriano-turca.

STATUL ISLAMIC a pierdut orice contact cu lumea exterioara dupa ce a pierdut ultimele sate de la granita intre raul Sajur si (localitatea) al-Rai”, a informat OSDO. “Rebelii si factiunile islamiste sustinute de tancurile si avioanele turce” au cucerit aceste sate “dupa ce ISIL s-a retras, punand capat prezentei sale (…) la granita”, a precizat Observatorul. Pierderea acestei zone de frontiera face ca STATUL ISLAMIC sa nu mai aiba sub control puncte de trecere pentru recruti si aprovizionare dinspre Turcia, chiar daca organizatia ultraradicala sunnita este in continuare prezenta in vaste regiuni din Siria si Irak.

CITESTE SI: O INCHISOARE A SCLAVELOR SEXUALE ALE ISIS, DESCOPERITA IN SIRIA

La 24 august, Turcia a lansat in nordul Siriei operatiunea militara denumita “Scutul Eufratului”, care este indreptata atat impotriva gruparii jihadiste STATUL ISLAMIC , cat si a fortelor kurde reunite in “Unitatile de aparare ale poporului kurd” (YPG), desi acestea din urma sunt la randul lor parteneri in coalitia antijihadista condusa de SUA. Guvernul de la Ankara considera ca si YPG este o “organizatie terorista” si este ingrijorat mai ales de posibilitatea crearii unei zone autonome kurde in nordul Siriei.

Pentru Turcia, YPG are stranse legaturi cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), care desfasoara frecvent atacuri sangeroase impotriva fortelor sale de securitate pe teritoriul national dupa incetarea armistitiului in iulie 2015.

Sursa foto: BBC