TURCIA: ATAC cu MASINA CAPCANA la DIYARBAKIR, soldat cu 8 MORTI si 100 de RANITI

Un vehicul-capcana a fost detonat, vineri dimineata, in apropiere de sediul politiei din Diyarbakir, oras cu populatie majoritar kurda din sud-estul Turciei. Autoritatile locale au atribuit atacul separatistilor kurzi din Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), informeaza Agerpres.

UPDATE: Opt persoane au murit, iar alte peste 100 au fost ranite, a anuntat premierul Binali Yildirim. Initial, autoritatile anuntasera ca o persoana a murit si 30 au fost ranite.

STIRE INITIALA

Numeroase ambulante au fost trimise la locul deflagratiei. Aceasta explozie, survenita in districtul Baglar, a fost auzita de un jurnalist AFP la 5 km de cladirea politiei. Focuri de arma s-au auzit dupa explozie, relateaza reporterul AFP. Potrivit DPA, mai multe elicoptere au survolat zona. Atacul vine dupa ce, in noaptea de joi spre vineri, cei doi copresedinti si mai multi deputati ai Partidului Democrat al Popoarelor (HDP), principalul partid pro-kurd din Turcia, au fost arestati preventiv.

Mai multe voci au avertizat ca masura risca sa creasca tensiunile in sud-estul tarii cu populatie majoritar kurda. Selahattin Demirtas si Figen Yuksekdag, care conduc impreuna HDP, au fost arestati in cadrul unei anchete “antiteroriste” legate de Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), potrivit agentiei de presa Anadolu.

Arestarile, ordonate de parchetul din Diyarbakir (sud-est), constituie o actiune fara precedent impotriva HDP, partid care se opune ferm presedintelui Recep Tayyip Erdogan. Cu 59 de deputati, HDP este a treia forta parlamentara a tarii. In total, cel putin 11 deputati ai HDP au fost arestati preventiv, potrivit unei liste difuzate de partid si de Ministerul de Interne. Printre ei figureaza personalitati de renume, precum Idris Baluken, presedintele grupului parlamentar HDP, si Sirri Sureyya Onder, influent militant pentru cauza kurda.

Arestarile intervin intr-un context foarte tensionat in sud-estul tarii, cu populatie majoritar kurda, insangerat de lupte cotidiene intre fortele de securitate si membri ai PKK, organizatie declarata “terorista” de Ankara, Washington si Bruxelles. Cei doi lideri partidului – Demirtas si Yuksekdag – fac obiectul mai multor anchete pentru presupuse legaturi cu rebelii kurzi. Potrivit Anadolu, arestarea lor a fost decisa dupa ce ei ar fi refuzat sa raspunda unor convocari judiciare.

Presedintele Erdogan considera HDP ca fiind strans legat de PKK si a declarat ca nu va mai lua in considerare aceasta formatiune ca interlocutor legitim, calificandu-i cu regularitate pe membrii sai drept “teroristi”. Selahattin Demirtas, numit uneori “Obama kurd” datorita charismei sale, a fost considerat mult timp un potential rival al lui Erdogan pe scena politica dominata de seful statului turc. Sub conducerea sa, HDP si-a extins baza electorala dincolo de comunitatea kurda din Turcia (15 milioane de persoane) si s-a transformat intr-un partid modern, orientat spre probleme sociale si deschis femeilor si tuturor minoritatilor.

Dupa intrarea HDP in Parlament, in iunie 2015, premiera care a contribuit la privarea Partidul Justitiei si Dezvoltarii (AKP, aflat la putere) de majoritatea absoluta, Erdogan a facut din Demirtas tinta sa, multiplicandu-si atacurile personale si acuzatiile de legaturi cu PKK. HDP dezminte insa ca ar fi “aripa politica” a PKK si il acuza pe Erdogan ca vrea sa instaureze un regim dictatorial in Turcia.

Sursa foto: adevarul