TURCIA: Bilantul accidentului minier a ajuns la 282 de morti, alti 90 de mineri aflati sub pamant au sanse minime de supravietuire

TURCIA: Bilantul celui mai grav accident minier din Turcia se ridica la 282 de morti, in timp ce alti peste 90 de mineri sunt prinsi sub pamant, iar sansele lor de supravietuire sunt aproape nule. Reamintim ca explozia s-a produs, miercuri, intr-o mina de carbuni din regiunea Soma (Manisa), la aproximativ 80 de kilometri nord de orasul Izmir, in vestul Turciei.

Ministrul Energiei din Turcia, Taner Yildiz, a anuntat joi dimineata ca in timpul noptii au fost recuperate alte cateva cadavre, ridicand numarul victimelor accidentului minier la 282. “La ora 8:00 (ora locala – n.red.) avem 282 de morti”, a declarat ministrul turc, citat de AFP. 

Autoritatile turce sustin ca ar mai fi in jur de 90 de mineri prinsi sub pamant, iar sansele lor de supravietuire sunt minime. “Nu am recuperat mineri in viata in ultimele 12 ore”, a explicat ministrul, adaugand ca doua dintre galerii sunt, in continuare, inaccesibile echipelor de salvare.

Afla aici mai multe detalii despre accidentul minier din Turcia

Patru sindicate importante din Turcia le-au cerut joi muncitorilor sa intre in greva nationala de o zi, in semn de protest fata de lipsa standardelor de siguranta care a permis producerea celui mai grav dezastru industrial din istoria Turciei, potrivit Reuters.

Sindicatele reclama conditiile de siguranta dezastruoase, probleme care dateaza din perioada in care companiile erau de stat si care, dupa privatizare, nu au fost rezolvate de noii manageri.

“Sute de frati muncitori din Soma (vestul Turciei – n.red.) au fost lasati sa moara, inca de la inceput, fiind fortati sa munceasca in conditii brutale de productie pentru a aduce profit maxim”, se arata intr-un comunicat de presa al unuia dintre sindicate. 

Citeste si: EXPLOZIE intr-o MINA din TURCIA: Sute de ortaci sunt BLOCATI in subteran