TURCIA: STAT ISLAMIC, principalul suspect dupa EXPLOZIA PUTERNICA DIN SURUC. Reactia presedintelui Erdogan. UPDATE

Douazeci si opt de PERSOANE au fost UCISE si in jur de 100 RANITE in EXPLOZIE PUTERNICA produsa luni intr-un centru cultural din orasul turc SURUC, in apropierea granitei cu Siria, insa numarul victimelor ar putea creste, a anuntat Ministerul de Interne, transmit Reuters si Anadolu.

UPDATE 18:42: Presedintele turc RECEP TAYYIP ERDOGAN a condamnat atentatul sinucigas care a avut loc luni in orasul Suruc, in apropiere de granita siriana, in urma caruia cel putin 28 de oameni au murit, iar alti 100 au fost raniti, informeaza Reuters.

“Suntem in doliu din cauza unui act de teroare care s-a soldat cu 28 de morti si numerosi raniti. Ii blestem si ii condamn pe autorii acestei violente, in numele poporului meu”, a declarat ERDOGAN.

Update 15:40  Autoritatile de la Ankara au ”MOTIVE INTEMEIATE” sa creada ca gruparea jihadista STATUL ISLAMIC (SI) se afla la originea atentatului sinucigas soldat cu cel putin 28 de morti, in orasul turc SURUC, din apropierea granitei cu Siria, a anuntat o sursa oficiala turca, relateaza AFP.

Potrivit Reuters, care citeaza doi oficiali turci, datele preliminare ale anchetei arata ca a fost vorba de un atac sinucigas comis de organizatia Statul Islamic.

Stire initiala

Ministerul a facut apel la calm dupa ‘ATACUL TERORST care a lovit unitatea si integritatea tarii’. Potrivit Anadolu, vicepremierul Numan Kurtulmus, ministrul de interne Sebahattin Ozturk si ministrul muncii Faruk Celik se indreapta spre Suruc.

SURUC se afla in sud-estul Turciei, la circa 10 km de orasul sirian Kobani. Televiziunile au prezentat imagini cu cadavre intinse sub copaci in gradina centrului cultural. ‘Am vazut mai mult de 20 de cadavre. Cred ca numarul RANITILOR depaseste 50. Inca sunt urcati in ambulante’, a declarat un martor pentru Reuters, prin telefon. ‘A fost o EXPLOZIE PUTERNICA, toti suntem in stare de soc’, a adaugat martorul.

Potrivit lui Pervin Buldan, deputata a partidului prokurd HDP, de opozitie, responsabili locali investigheaza posibilitatea unui ATENTAT SINUCIGAS.

EXPLOZIA PUTERNICA s-a produs in timp ce tineri turci si kurzi erau adunati la centrul cultural, de unde urmau sa plece intr-o excursie la Kobani, peste granita cu Siria, de unde fortele kurde siriene i-au alungat luna trecuta pe jihadistii STAT ISLAMC, a explicat deputata.

Vom reveni cu amanunte.

Sursa foto: reuters