Turcia: Guvernul a fost remaniat, Erdogan nu vrea sa plece

Premierul turc, Recep Tayyip Erdogan (foto), a anuntat miercuri seara o ampla remaniere guvernamentala dupa demisia in cursul aceleiasi zile a ministrilor de interne, al economiei si al mediului implicati intr-un rasunator scandal politico-financiar, relateaza AFP, citata de Mediafax.

Printre ministrii demisi se afla mai ales cel al afacerilor europene, Egemen Bagis, al carui nume a fost, de asemenea, citat de presa in aceasta afacere care, de opt zile, zguduie statul turc la varf.

Bagis, care pana in prezent nu face obiectul niciunei urmariri din partea justitiei turce, a fost inlocuit cu un deputat al Partidului Justitiei si Dezvoltarii (AKP), aflat la putere din 2002, Mevlut Cavusoglu.

In afara de Bagis, alti zece ministri au mai fost inlocuiti cu ocazia acestei schimbari, printre care cel de interne, Muammer Guler, al economiei, Zafer Caglayan, si mediului, Erdogan Bayraktar, demisionari.

In locul lor au fost numiti Efkan Ala (Interne), fost subsecretar de stat pe langa prim-ministru, si deputatii Nihat Zeybekci (Economie) si Idris Gulluce (Mediu si Urbanism).

Dupa cum era prevazut dinainte de izbucnirea scandalului amintit, ministrii justitiei, familiei si cel al transporturilor, candidati la alegerile municipale din martie, au fost, de asemenea, in locuiti.

Ministrii de interne, al economiei si cel al mediului au demisionat miercuri dupa punerea sub acuzare a fiilor lor in cadrul unei vaste anchete anticoruptie care a provocat o criza politica majora la varful statului turc, cu patru luni inainte de alegerile locale.

Premierul Recep Tayyip Erdogan a vazut in acest scandal o operatiune indreptata impotriva guvernului sau de catre confreria predicatorului musulman Fetullah Gulen.

Sursa foto: hurriyet