TURCIA: Patru jurnalisti straini, ARESTATI la intoarcerea din SIRIA

Patru JURNALISTI STRAINI – trei italieni si un francez – au fost arestati joi seara de catre fortele de securitate turce in timp ce incercau sa se INTOARCA ILEGAL pe teritoriul Turciei dinspre Siria, a indicat sambata organizatia REPORTERI FARA FRONTIERE.

CITESTE SI: SIRIA: 11.500 de COPII, victime ale razboiului civil

Jurnalistii au fost interpelati la postul de frontiera Mursitpinar (sud), vizavi de orasul sirian KOBANE, si ar urma sa faca obiectul unei PROCEDURI DE EXPULZARE, a anuntat agentia turca de presa Anadolu. Doi dintre jurnalistii italieni lucreaza pentru radioteleviziunea publica RAI si jurnalistul francez pentru cotidianul LE FIGARO.

”Samuel Forey plecase ca sa transmita despre recucerirea orasului Tall Abyad. El trecuse ilegal”, a declarat pentru AFP un redactor-sef de la Le Figaro, Philippe Gelie, precizand ca el ”este in curs de expulzare”.

Dupa mai multe zile de lupta, fortele kurde au preluat marti controlul orasului sirian Tall Abyad, de la frontiera cu Turcia, care fusese ocupat pana atunci de catre jihadistii gruparii Statul Islamic (SI).

Luptele au determinat exodul a cel putin 23.000 de refugiati catre Turcia, potrivit autoritatilor turce.