TURCIA: PEDEAPSA URIASA pentru FETHULLAH GULEN

Parchetul turc a cerut doua pedepse cu inchisoarea pe viata si o pedeapsa suplimentara de 1.900 de ani de detentie impotriva fostului imam FETHULLAH GULEN, acuzat ca se afla in spatele puciul esuat din 15 iulie, informeaza News.ro.

In actul de acuzare, de 2.527 de pagini, aprobat de catre procurori din regiunea vestica Usak, predicatorul exilat in Statele Unite, a carui extradare este ceruta de catre Ankara, este acuzat ca a “incercat sa distruga ordinea constitutionala prin forta” si “a format si condus un grup terorist armat”, scrie marti agentia Anodolu, relateaza AFP.

CITESTE SI: PRIMUL INTERVIU ACORDAT DE CLERICUL FETHULLAH GULEN DUPA PUCIUL ESUAT DIN TURCIA

FETHULLAH GULEN, in varsta de 75 de ani, care a ales sa traiasca in exil in Statele Unite din 1999, neaga orice implicare in lovitura de stat. FETHULLAH GULEN este acuzat de ani intregi ca se afla la conducerea unui “stat paralel”, mai ales dupa dezvaluirea in 2013 a unui scandal de coruptie care-l implica pe Erdogan.

In actul de acuzare, procurorii acuza reteaua lui FETHULLAH GULEN, numita de Ankara “organizatia terorista Fethullah” (FETO), ca s-a inflitrat in institutiile si serviciile de informatii. Grupul s-a sprijinit pe reteau de fundatii, scoli private, intreprinderi, societati de asistenta sau de presa pentru a prelua controlul institutiilor turce, sustine acuzatia.

FETO este acuzata ca a adunat fonduri de la oameni de afaceri sub acoperirea unor “donatii” si ca a transferat banii in Statele Unite prin internediul unor banci din Emiratele Arabe Unite (EAU), Africa de Sud, Tunisia, Maroc, Iordania si Germania, potrivit Anadolu. La doua zile dupa tentativa de puci, presedintele Erdogan, care a promis sa elimine “virusul” factiunii din stat, a evocat o posibila reintroducere a pedepsei capitale, abolite in 2004 in cadrul candidaturii Ankarei la aderarea la Uniunea Europeana.

Premierul turc Binali Yildirim s-a pronuntat marti, anterior, in Parlament, in favoarea unui “proces drept si impartial” al lui FETHULLAH GULEN, parand sa dea inapoi in privinta unei posibile reintroduceri a pedepsei cu moartea.

” FETHULLAH GULEN va reveni in Turcia si va da socoteala”, a subliniat Yildirim, pledand pentru un proces “drept si impartial”. “O persoana moare doar o singura data atunci cand este executata. Exista moduri de a trai care seamana mai degraba cu moartea pentru acesti oameni”, a spus el in discursul saptamanal pe care l-a sustinut in fata deputatilor din cadrul Partidului Justitiei si Dezvoltarii (AKP, islamo-conservator) in Parlament.

Sursa foto: bbc