Turul ciclist al Romaniei, editia din acest an, nu va avea loc

Presedintele demis al Federatiei Romane de Cilcism, Eduard Novak, a anuntat, miercuri, intr-o conferinta de presa, ca editia din acest an a Turului Romaniei nu se va desfasura, deoarece forul nu are finantare de la Ministerul Tineretului si Sportului, transmite Mediafax.

“Turul Ciclist al Romaniei este in imposibilitatea de a fi organizat, pentru ca nu avem finantare de la MTS. Bugetul pentru Turul ciclist al Romaniei este de 150-200.000 de euro. Pot sa spun sigur ca nu va avea loc in acest an. Orice sponsorizare din acest an o vom indrepta catre loturile nationale, pentru a aduna punctele necesare calificarii la Jocurile Olimpice. Noi, din 2006, nu existam la Ministerul Finantelor. Tot timpul au fost sapte-opt angajati, dar nu s-au platit taxe. Datoriile sunt de 220-250.000 de euro si nu putem reinnoi contractul de finamtare cu MTS, pentru ca nu avem certificat fiscal”, a declarat Novak.

Ultimul an in care nu a fost organizat Turul Ciclist al Romaniei a avut loc in 1996. In locul Turului Ciclist al Romaniei, Eduard Novak a anuntat organizarea Cupei Romaniei, care se va intinde pe intreg anul 2014. “Avem un nou proiect. in locul Turului Romaniei avem Cupa Romaniei pe patru discipline a cate sase etape. Vor fi 24 de etape de concurs. Este un proiect de lunga durata”, a mentionat Novak.

Eduard Novak este de parere ca MTS va debloca finantarea catre federatia de ciclism, insa jumatate din fonduri vor trebui inapoiate in contul datoriilor acumulate. “MTS a spus ca ne va da finantare, iar din ea o sa reesaloneze datoriile. Va dati seama ca o sa primim o finantare de 200.000 de euro, iar 100.000 trebuie sa ii dam inapoi. Doi-trei ani o sa suferim foarte mult din cauza aceasta, insa cred ca o sa pot aduce sponsori si o sa compensam aceasta lipsa”, a subliniat Novak.

Eduard Novak i-a acuzat pe fostii conducatori ai Federatiei Romane de Ciclism de faptul ca au delapidat bugetul cu aproximativ 60.000 de euro anual. “Avem foarte multe datorii, 47 de numere de telefon la sase angajati. Este incredibil ce am gasit in contabilitate. Toate dosarele contabile sunt sub investigarea autoritatilor. Acestea sunt motivele pentru care dansii au dorit sa scape de mine, ca sa nu fac lumina in acest caz. Trebuie sa lucram curat, sa nu dispara bani. Lunar, prin facturi false de la 10-15 firme, se extrageau in jur de 5-6.000 de euro lunar din bugetul federatiei. Acum trebuia sa avem microbuze, biciclete, insa federatia are doua Dacii prapadite. Acesta este pretul. Mi-am pus numele, mi-am pus cariera in joc, m-am murdarit in tot scandalul acesta doar pentru a face curatenie in ciclismul din Romania. O duc pana la sfarsit si pot sa spun ca am castigat”, a completat Novak.

Eduard Novak sustine ca el este presedintele in functie al forului si ca o decizie a instantei anuleaza demiterea sa: “Vineri, Tribunalul Bucuresti a aprobat anularea hotararii din 6 decembrie, ceea ce inseamna ca acea decizie e nula, inclusiv cea din noiembrie, de demitere a mea. in acest moment singurul presedinte care reprezinta FR Ciclism e Novak Carol Eduard.”

Campionul paralimpic de la Londra 2012 s-a aratat dezamagit ca numele sau este asociat cu o demitere si nu cu performantele pe care le-a obtinut. “In acest moment ne aflam la o rascruce de schimbare de conducere, de mentalitate, de a dezvolta acest sport in Romania. De aproape un an exista un razboi intre anumite persoane care au detinut controlul federatiei, iar cu venirea mea la conducerea federatiei s-au schimbat lucrurile, iar acesti domni au incercat sa ma saboteze, votand demiterea mea. Dupa o cariera frumoasa de 25 de ani ca sportiv de performanta, cu cinci titluri mondiale, primul titlu paralimpic pentru Romania, m-am trezit, accesand Google, ca langa numele meu nu mai apare ca sunt campion, ci ca sunt demis. Acest lucru a adus o atingere foarte grava carierei mele sportive”, a adaugat Novak.

Eduard Novak spera ca la Campionatele Mondiale paralimpice de ciclism pe pista de la Aguascalientes (Mexic), ce se vor desfasura in perioada 10-13 aprilie, sa doboare recordul mondial pe care il detine in proba individuala. “Anul acesta incep perioada de calificare pentru Jocurile Paralimpice de la Rio din 2016. Peste trei saptamani am Campionatul Mondial in Mexic, iar acolo este cea mai rapida pista din lume si as dori sa dobor recordul mondial, care imi apartine si care sa nu fie batut pentru foarte mult timp. Ma simt foarte bine, foarte pregatit si cu speranta sa adunam cat mai multe puncte pentru a calificat trei-patru ciclisti pentru Paralimpiada. Pentru mine, Rio este unul dintre cele mai importante teluri, sa incerc sa castig din nou”, a mai spus Novak.

Presedintele federatiei a mentionat ca negociaza cu italianul Renzo Boscolo preluarea postului de antrenor federal, iar Romania sa califice doi sportivi la Rio de Janeiro. “Suntem in discutii cu italianul Renzo Boscolo pentru a fi antrenor federal pana la Rio, cu obiective clare. Sper sa calificam doi sportivi la Jocurile Olimpice. ii avem pe Edi Grosu si Andrei Nechita plus doi moldoveni naturalizati”, a conchis Novak.

Novak, campion paralimpic la Londra, a fost ales, la 15 martie 2013, in functia de presedinte al Federatiei Romane de Ciclism, insa la 12 noiembrie 2013, Consiliul de Administratie a decis demiterea sa pentru incalcari repetate ale statutului. MTS a precizat ulterior ca sedinta in care Novak a fost inlaturat de la conducere, a fost nestatutara.

La 6 decembrie 2013, o parte a membrilor afiliati ai FR Ciclism a participat la o Adunare Generala Extraordinara de alegeri in cadrul careia Nicolae Plugaru a fost desemnat presedinte. Totusi, MTS nu a trimis niciun reprezentant la aceste alegeri si nu a recunoscut pana acum numirea lui Plugaru in functia de presedinte.