TURUL FRANTEI 2013. Momente care au facut istorie in TURUL FRANTEI

TURUL FRANŢEI 2013 împlineşte un secol de existenţă, iar ediţia cu numărul 100 începe chiar azi, sâmbătă 29 iunie, în Corsica. Pentru a celebra cei 100 de ani ai legendarei competiţii ciclistice, motorul de cautare Google ii dedica acestui eveniment sportiv un logo animat. TURUL FRANŢEI 2013 se anunţă a fi una dintre cele mai spectaculoase ediţii din istoria competiţiei. Iată 4 momente care au făcut istorie în TURUL FRANŢEI, în ediţiile recente.

TURUL FRANŢEI 2013: Una dintre cele mai frumoase competiţii din lume, TURUL FRANŢEI, cunoscut ca Marea Buclă, Le Tour de France sau mai simplu, Le Tour, împlineşte pe 29 iunie 100 de ani. Pentru a celebra cei 100 de ani ai legendarei competiţii ciclistice, motorul de cautare Google ii dedica acestui eveniment sportiv un logo animat.

Iată 4 momente care au făcut istorie în TURUL FRANŢEI, în ediţiile recente.

TURUL FRANŢEI 4: Lance Armostrong o ia pe scurtătură

Ediţia din 2003 a Turului Franţei a arătat că americanul Lance Armstrong, căzut între timp în dizgraţie, ştie să meargă cu bicicleta pe teren accidentat la fel de bine ca pe şosea. El l-a evitat pe spaniolul Joseba Beloki, care căzuse în faţa sa, scurtând drumul în mod spectaculos.

TURUL FRANŢEI 3: Johnnie Hoogerland, accidentare înfiorătoare

Accidentarea olandezului Johnnie Hoogerland în TURUL FRANŢEI, ediţia 2011 nu este un moment uşor de văzut. El a fost aruncat de o maşină în gardul cu sârmă ghimpată de pe marginea şoselei. Ce trebuie totuşi văzut este că Hoogerland şi-a continuat drumul şi a ajuns la finalul etapei, şi a Turului Franţei, în ciuda accidentărilor oribile, devenind un erou.

TURUL FRANŢEI 2: Andy Schleck, o victorie în stilul marilor maeştri, pe Galibier.

Talentatul ciclist Andy Schleck nu pare a fi în cea mai bună formă anul acesta şi nimeni nu se aşteaptă de la el la prea multe lucruri, deşi mulţi speră. În 2011, Schleck era însă în mare formă şi a fost la un pas de a câştiga TURUL FRANŢEI. Cel mai frumos moment al ediţiei a fost victoria sa de pe Col de Galibier. Luxemburghezul a evadat devreme din plutonul fruntaş şi i-a lăsat pe urmăritorii săi la peste 4 minute, într-o primă fază. A terminat, singur pe uriaşul Galibier, cu peste două minute în faţa lui Cadel Evans, care avea însă să câştige în etapa de contratimp şi să învingă în efiţia 2011 a turului.

TURUL FRANŢEI 1: Greg Lemond face imposibilul

Americanul Greg Lemond câştigase TURUL FRANŢEI în 1986, dar în 1989, puţini se aşteptau să intre în competiţie, ţinând cont de recentul său accident de vânătoare. A intrat totuşi şi, înainte de ultimul contratimp, se afla la 58 de secunde în urma lui Laurent Fignon. Etapa cu pricina a rămas în istoria TURULUI FRANŢEI: Lemond, care a folosit tot echipamentul necesar contratimpului, spre deosebre de Fignon, a reuşit o performanţă uluitoare şi a câştigat TURUL FRANŢEI.

EDIŢIA 100 A TURULUI FRANŢEI se va desfăşura în 21 de etape şi va acoperi o distanţă totală de 3.404 kilometri. Spre deosebire de anii precedenţi, traseul pentru EDIŢIA 100 A TURULUI FRANŢEI nu va trece dincolo de graniţele ţării. Acest lucru nu s-a mai întâmplat de la TURUL FRANŢEI din anul 2003.

TURUL FRANTEI – TOUR DE FRANCE implineste 100 de ani. Turul Frantei este o competitie ciclista anuala ce se desfasoara in Franta si in tarile vecine. TURUL FRANTEI – TOUR DE FRANCE – a fost organizat pentru prima data in anul 1903, are o lungime de peste 3.600 km si dureaza trei saptamani.

Pentru a celebra cei 100 de ani, motorul de cautare Google ii dedica acestui eveniment sportiv un logo animat. TOUR DE FRANCE implineste 100 de ani si debuteaza pe 29 iunie, in Corsica, regiunea fiind inclusa in trasee pentru prima data in cele 100 de editii ale competitiei.

TURUL FRANTEI – TOUR DE FRANCE, EDITIA 100. Datorita prestigiului pe care l-a capatat de-a lungul timpului, competitia atrage la start ciclisti si echipe din intreaga lume. Este impartit pe segmente zilnice, denumite etape. La finalul celor trei saptamani, pentru fiecare concurent in parte se cumuleaza timpii obtinuti in fiecare etapa pentru a se determina castigatorul competitiei. In fiecare zi, sportivul cu cel mai mic timp acumulat dupa sfarsitul zilei precedente imbraca tricoul galben de lider al clasamentului general. Traseul competitiei se modifica in fiecare an, dar ea se incheie mereu la Paris. Incepand cu anul 1975, ultima etapa se desfasoara de-a lungul bulevardului Champs-Élysées, scrie Wikipedia. 

Programul complet al competitiei TURUL FRANTEI – TOUR DE FRANCE

TURUL FRANTEI 2013 – TOUR DE FRANCE implineste 100 de ani si debuteaza pe 29 iunie, in Corsica, regiunea fiind inclusa in trase pentru prima data in cele 100 de editii ale competitiei.

TURUL FRANTEI se va desfasura in 21 de etape si va acoperi o distanta totala de 3.404 kilometri. Spre deosebire de anii precedenti, traseul pentru TURUL FRANtEI 2013 nu va trece dincolo de granitele tarii. Acest lucru nu s-a mai intamplat de la TURUL FRANTEI din anul 2003.

Pentru prima data, TOUR DE FRANCE se va incheia in nocturna, pe 21 iulie, intr-o etapa ce va incepe la Versailles si se va incheia pe Bulevardul Champs-Élysées din Paris.

Sâmbătă. 29 iunie, va porni o nouă aventură de 3 săptămâni pentru cei mai valoroşi ciclişti ai planetei care vor fi prezenţi la startul celei de-a 100 ediţiei a Turului Franţei. 

Turul Franţei 2013: Traseul şi echipele ediţiei 100

Turul Franţei va încerca prin ediţia din 2013 să îşi redobândească credibilitatea şi să scape de imaginea negativa lăsată de dopaj, după ce USADA a stabilit că Lance Armstrong a consumat substanţe interzise şi a organizat o adevărată reţea de dopaj la echipele pe la care a trecut, americanului fiindu-i recent retrase cele 7 victorii din perioada 1999-2005. În premieră, la această ediţie istorică cu numărul 100, Tour de France va începe din Corsica, pe 29 iunie, la Porto-Vechio, urmând să se încheie în seara zilei de 21 iulie într-o etapă care va începe la Versailles şi se va încheia pe Bulevardul Champs-Elyses din Paris.

Principalii favoriţi ai acestei ediţii din Le Tour se anunţă a fi britanicul Christopher Froome (Sky Procycling), spaniolul Alberto Contador (Saxo Bank Tinkoff) şi australianul Cadel Evans (BMC Racing). Desgiur, nu trebuiesc excluşi ca posibili protagonişti rutieri precum Andy Schleck (Radioshack), francezii Thibaut Pinot (FDJ) şi Pierre Rolland (Europcar), Jakob Fuglsang (Astana), Robert Gesink (Blanco), Jurgen Van den Broeck (Lotto Belisol) sau locotenenţii Richie Porte (Sky Procycling) şi Tejay Van Garderen (BMC Racing).

Lupta pentru tricoul verde, al clasamentului pe puncte (al sprinterilor), se anunţă şi ea extrem de interesantă, la start fiind prezenţi Mark Cavendish (Omega Pharma Quickstep), Marcel Kittel (Argos), Peter Sagan (Cannondale), Andre Greipel (Lotto Belisol), Matt Goss (Orica GreenEdge), Nacer Bouhanni (FDJ), John Degenkolb (Argos) şi alţi sprinteri de valoare. În ceea ce priveşte clasamentul căţărătorilor şi tricoul cu buline, sunt şanse mari ca rutierii francezi să vizeze triumful în această ierarhie, una care s-a dovedit a fi cea mai accesibilă pentru aceştia în ultimele sezoane.

Programul din TURUL FRANTEI 2013:

TURUL FRANTEI / Etapa 1 (29 iunie): Porto Vecchio – Bastia (212 km) – plat
TURUL FRANTEI / Etapa 2 (30 iunie): Bastia – Ajaccio (155 km) – munte mediu
TURUL FRANTEI / Etapa 3 (1 iulie): Ajaccio – Calvi (145 km) – plat
TURUL FRANTEI / Etapa 4 (2 iulie): Nisa – Nisa (25 km) – contratimp pe echipe, plat
TURUL FRANTEI / Etapa 5 (3 iulie): Cagnes-sur-Mer – Marseille (219 km) – plat
TURUL FRANTEI / Etapa 6 (4 iulie): Aix-en-Provence – Montpellier (176 km) – plat
TURUL FRANTEI / Etapa 7 (5 iulie): Montpellier – Albi (205 km) – plat
TURUL FRANTEI / Etapa 8 (6 iulie): Castres – Ax-3-Domaines (194 km) – munte, final in catarare
TURUL FRANTEI / Etapa 9 (7 iulie): Saint Girons – Bagneres-de-Bigorre (165 km) – munte
TURUL FRANTEI / Etapa 10 (9 iulie): Saint Gildas des Bois – Saint-Malo (193 km) – plat
TURUL FRANTEI / Etapa 11 (10 iulie): Avranches – Mont-Saint-Michel (32 km) – contratimp individual
TURUL FRANTEI / Etapa 12 (11 iulie): Fougeres – Tours (218 km) – plat
TURUL FRANTEI / Etapa 13 (12 iulie): Tours – Saint-Armand-Mortrond (173 km) – plat
TURUL FRANTEI / Etapa 14 (13 iulie): Saint Pourcan sur Sioule – Lyon (191 km) – plat
TURUL FRANTEI / Etapa 15 (14 iulie): Givors – Mont Ventoux (242 km) – munte, final in catarare
TURUL FRANTEI / Etapa 16 (16 iulie): Vaison-la-Romaine – Gap (168 km) – munte mediu
TURUL FRANTEI / Etapa 17 (17 iulie): Embrun – Chorges (32 km) – contratimp individual muntos
TURUL FRANTEI / Etapa 18 (18 iulie): Gap – L’Alpe d’Huez (168 km) – munte, in catarare
TURUL FRANTEI / Etapa 19 (19 iulie): Bourg d’Oisans – Le Grand Bornard (204 km) – munte, final in catarare
TURUL FRANTEI / Etapa 20 (20 iulie): Annecy – Samnoz (125 km) – munte, final in catarare
TURUL FRANTEI / Etapa 21 (21 iulie): Versailles – Paris Champs-Elysees (118 km) – plat
EDITIA 100 TURUL FRANTEI IN CIFRE, VIA ONLINESPORT.RO

0 – La fel ca si la editia centenara din 2003, nicio alta tara straina nu a fost inclusa pe traseul Turului Frantei in 2013.

0 – Nu vor fi acordate secunde de bonificatie la sprinturile intermediare sau la finalurile de etapa. Doar timpul real de pe sosea va fi cel luat in calcul pentru stabilirea ordinii in ierarhia generala.

1 – Primul start al Turului Frantei in Corsica.

2 – Zile de pauza programate la 8 si 15 iulie in Saint-Nazaire, respectiv Vaucluse.

2 – Treceri ale plutonului peste mitica ascensiune l’Alpe d’Huez, joi, pe 18 iulie.

4 – Finaluri in catarare programate in aceasta editie, la Ax-3-Domaines (etapa 8, Mont Ventoux (etapa 15), L’Alpe d’Huez (etapa 18) si Annecy-Semnoz (etapa 20).

4 – Tricouri distinctive dupa cum urmeaza: tricoul galben (liderul ierarhiei generale), tricoul verde (liderul clasamentului pe puncte), tricoul alb cu buline rosii (liderul cataratorilor) si tricoul alb (liderul in ierarhia tinerilor).

6 – Numarul etapelor de munte inalt din acest tur. Pe langa acestea vor mai fi alte 7 etape de plat, 5 etape de munte mediu, doua contratimpuri individuale si un contratimp pe echipe.

8 – Tururi de circuit vor face rutierii pe Champs-Elysee in ultima etapa a cursei.

10 – Orase care vor intra in premiera pe traseul Turului Frantei: Porto-Vecchio, Bastia, Ajaccio, Calvi, Cagnes-sur-Mer, Saint-Gildas-des-Bois, Saint-Pourçain-sur-Sioule, Givors, Chorges si Annecy-Semnoz.

25 – Numarul kilometrilor programati in contratimpul pe echipe de la Nisa la intrarea caravenei cicliste pe continent. 28 – Catarari programate pe traseul cursei distribuite astfel: 4 in Corsica, 2 in Masivul Central, 7 in Pirinei si cele mai multe, 15 la numar, in Alpi.

37 – Departamente vor fi tranzitate de Turul Frantei in 2013. 55 – Kilometri prevazuti pentru cele doua contratimpuri individuale: Mont-Saint-Michel (33 km) si Chorges (32 km).

100 – Editii aniverseaza Turul Frantei, cursa aparuta in anul 1903.

118 – Kilometri are cea mai scurta etapa din acest Tur al Frantei, Versailles-Paris Champs-Elysées (duminica, 21 iulie). 181.7 – Media kilometrilor parcursi in cele 18 etape in linie programate.

242 – Kilometri va avea cea mai lunga etapa a Turului Frantei intre Givors si Mont-Ventoux (duminica, 14 iulie) chiar de ziua Frantei. 2001 – Metri altitudine este inaltimea maxima a Turului Frantei in acest an si va fi atinsa pe Col de Pailhères, sambata 6 iulie, in etapa dintre Castres si Ax-3-Domaines.

3600 – Totalul kilometrilor de parcurs in Turul Frantei 2013.

2.000.000 – Este bugetul alocat pentru cursa din acest an.

TURUL FRANTEI – TOUR DE FRANCE implineste 100 de ani. Turul Frantei este o competitie ciclista anuala ce se desfasoara in Franta si in tarile vecine. TURUL FRANTEI – TOUR DE FRANCE – a fost organizat pentru prima data in anul 1903, are o lungime de peste 3.600 km si dureaza trei saptamani.

Pentru a celebra cei 100 de ani, motorul de cautare Google ii dedica acestui eveniment sportiv un logo animat. TOUR DE FRANCE implineste 100 de ani si debuteaza pe 29 iunie, in Corsica, regiunea fiind inclusa in trasee pentru prima data in cele 100 de editii ale competitiei. 

TURUL FRANTEI – TOUR DE FRANCE. Datorita prestigiului pe care l-a capatat de-a lungul timpului, competitia atrage la start ciclisti si echipe din intreaga lume. Este impartit pe segmente zilnice, denumite etape. La finalul celor trei saptamani, pentru fiecare concurent in parte se cumuleaza timpii obtinuti in fiecare etapa pentru a se determina castigatorul competitiei. In fiecare zi, sportivul cu cel mai mic timp acumulat dupa sfarsitul zilei precedente imbraca tricoul galben de lider al clasamentului general. Traseul competitiei se modifica in fiecare an, dar ea se incheie mereu la Paris. Incepand cu anul 1975, ultima etapa se desfasoara de-a lungul bulevardului Champs-Élysées, scrie Wikipedia.

Programul complet al competitiei TURUL FRANTEI – TOUR DE FRANCE

TURUL FRANtEI 2013 – TOUR DE FRANCE implineste 100 de ani si debuteaza pe 29 iunie, in Corsica, regiunea fiind inclusa in trase pentru prima data in cele 100 de editii ale competitiei.

TURUL FRANTEI se va desfasura in 21 de etape si va acoperi o distanta totala de 3.404 kilometri. Spre deosebire de anii precedenti, traseul pentru TURUL FRANtEI 2013 nu va trece dincolo de granitele tarii. Acest lucru nu s-a mai intamplat de la TURUL FRANTEI din anul 2003.

Pentru prima data, TOUR DE FRANCE se va incheia in nocturna, pe 21 iulie, intr-o etapa ce va incepe la Versailles si se va incheia pe Bulevardul Champs-Élysées din Paris.

Programul din TURUL FRANTEI 2013:

TURUL FRANTEI / Etapa 1 (29 iunie): Porto Vecchio – Bastia (212 km) – plat
TURUL FRANTEI / Etapa 2 (30 iunie): Bastia – Ajaccio (155 km) – munte mediu
TURUL FRANTEI / Etapa 3 (1 iulie): Ajaccio – Calvi (145 km) – plat
TURUL FRANTEI / Etapa 4 (2 iulie): Nisa – Nisa (25 km) – contratimp pe echipe, plat
TURUL FRANTEI / Etapa 5 (3 iulie): Cagnes-sur-Mer – Marseille (219 km) – plat
TURUL FRANTEI / Etapa 6 (4 iulie): Aix-en-Provence – Montpellier (176 km) – plat
TURUL FRANTEI / Etapa 7 (5 iulie): Montpellier – Albi (205 km) – plat
TURUL FRANTEI / Etapa 8 (6 iulie): Castres – Ax-3-Domaines (194 km) – munte, final in catarare
TURUL FRANTEI / Etapa 9 (7 iulie): Saint Girons – Bagneres-de-Bigorre (165 km) – munte
TURUL FRANTEI / Etapa 10 (9 iulie): Saint Gildas des Bois – Saint-Malo (193 km) – plat
TURUL FRANtEI / Etapa 11 (10 iulie): Avranches – Mont-Saint-Michel (32 km) – contratimp individual
TURUL FRANTEI / Etapa 12 (11 iulie): Fougeres – Tours (218 km) – plat
TURUL FRANTEI / Etapa 13 (12 iulie): Tours – Saint-Armand-Mortrond (173 km) – plat
TURUL FRANTEI / Etapa 14 (13 iulie): Saint Pourcan sur Sioule – Lyon (191 km) – plat

TURUL FRANTEI / Etapa 15 (14 iulie): Givors – Mont Ventoux (242 km) – munte, final in catarare

TURUL FRANTEI / Etapa 16 (16 iulie): Vaison-la-Romaine – Gap (168 km) – munte mediu

TURUL FRANTEI / Etapa 17 (17 iulie): Embrun – Chorges (32 km) – contratimp individual muntos
TURUL FRANtEI / Etapa 18 (18 iulie): Gap – L’Alpe d’Huez (168 km) – munte, in catarare

TURUL FRANtEI / Etapa 19 (19 iulie): Bourg d’Oisans – Le Grand Bornard (204 km) – munte, final in catarare
TURUL FRANTEI / Etapa 20 (20 iulie): Annecy – Samnoz (125 km) – munte, final in catarare

TURUL FRANTEI / Etapa 21 (21 iulie): Versailles – Paris Champs-Elysees (118 km) – plat