TVA la paine ar putea reveni la 24% din 2015 – Memorandum FMI

tva_paine

TVA la paine ar putea reveni de la 9% la 24% din 2015, arata memorandumul dintre Guvernul Romaniei si reprezentantii Fondului Monetar International (FMI), publicat marti pe site-ul institutiei, care specifica faptul ca reducerea TVA la paine a dus la cresterea accizelor. 

In Memorandum se mai arata ca Guvernul va pregati o strategie pentru reformarea taxelor pe proprietate si un nou sistem de evaluare, care va introduce principiul folosintei, dar care sa se axeze pe proprietar ca principal contribuabil.Totodata, se are in vedere o noua strategie privind regimul de taxare in domeniul petrolului si al gazelor naturale.

Vezi aici ce scumpiri s-au produs de la 1 aprilie

„Din septembrie 2013, am redus temporar TVA pentru produsele de panificatie la 9% si am identificat masuri in domeniul accizelor care sa compenseze deficitul bugetar. Am initiat o analiza de impact a masurii si vom oferi datele cerute privind platile de TVA, inclusiv numarul de platitori de TVA inregistrati in acest sector pentru a evalua progresele in procesul de conformare la plata. in 2014, vom evalua eficienta masurii si vom decide daca se va aplica permanent. Vom pregati o strategie pentru reformarea taxelor pe proprietate si un nou sistem de evaluare care va introduce principiul folosintei dar care sa se axeze pe proprietar ca principal contribuabil. Un grup interministerial pregateste o noua strategie privind regimul de taxare in domeniul petrolului si al gazelor naturale. Vom stabili un nou regim care va produce efecte din 2015 pana in 2024, pe care l-am discutat cu actionarii din domeniu”, se arata in Memorandumul cu FMI, la capitolul politica fiscala in 2014.

Referitor la CAS, guvernul vorbeste doar de faptul ca ia in calcul o reducere semnificativa a contruibutiilor in acest an, insa nu precizeaza nici procentul de diminuare, nici data de la care ar urma sa intre in vigoare.