UCRAINA: 13 MORTI intr-un BOMBARDAMENT asupra unei STATII DE TROLEIBUZ din Donetk

Un numar de 13 persoane au fost ucise joi dimineata la Donetk, in estul Ucrainei, dupa ce un obuz a cazut intr-o STATIE DE TROLEIBUZ dintr-un cartier al orasului pana acum relativ ferit de luptele ce au loc intre insurgenti si armata ucraineana, a indicat un reprezentant al Primariei locale, potrivit Agerpres, care citeaza AFP.

“Douasprezece persoane au fost ucise in troleibuz si alta in timp ce se afla intr-o masina care trecea prin apropiere”, a indicat un reprezentat al serviciilor de urgenta din Donetk, fief al separatistilor prorusi. Conform aceleiasi surse, alte aproximativ zece persoane au fost ranite.

Potrivit autoritatilor separatiste, citate de Interfax, statia de troleibuz se afla in raionul Bosse, situat in sudul orasului Donetk, zona ce a fost BOMBARDATA joi dimineata de fortele ucrainene.

Citeste si: UCRAINA: Doi COPII au fost UCISI in bombardamentele din estul tarii

Ministerul ucrainean al Apararii i-a acuzat insa pe separatistii prorusi ca sunt la originea BOMBARDAMENTULUI care a ucis in cursul diminetii 13 civili.

“Teroristii (calificativ dat de Kiev rebelilor, n.red) au bombardat troleibuzul la Donetk si au ucis civili. Acest bombardament asupra unui mijloc de transport civil a fost lansat intr-un cartier unde nu erau confruntari”, a afirmat ministerul intr-un comunicat citat de Interfax-Ukraina.

“Locul unde a fost bombardat troleibuzul este situat la 15 kilometri de zona unde se afla fortele antiteroriste (trupele ucrainene). Pana astazi, in acest cartier nu s-au inregistrat niciun fel de distrugeri”, a mai indicat ministerul ucrainean.

Citeste si: UCRAINA: Cel putin SASE PERSOANE au MURIT dupa ce un OBUZ a cazut peste un AUTOBUZ CU CIVILI

“Toate aceste fapte arata ca teroristii au tras asupra mijlocului de transport in comun din zonele controlate de gruparile armate ilegale”, se mai arata in acelasi comunicat.

Miercuri seara, un BOMBARDAMENT intr-un cartier din apropierea aeroportului Donetk, teatrul de mai multe zile al unor lupte violente intre fortele ucrainene si rebeli, s-a soldat cu omorarea unei persoane ce se afla intr-un autobuz, de asemenea lovit de un obuz, a indicat pentru AFP Ivan Prihodko, responsabil al Primariei orasului.

La 14 ianuarie, o racheta a lovit un autobuz la Volnovaha (regiunea Donetk), ucigand 13 civili. Kievul si rebelii se acuza reciproc de a fi la originea acestui bombardament.

Armata ucraineana si-a intensificat de saptamana trecuta operatiunile in estul separatist al Ucrainei, Kievul anuntand duminica respingerea, cu ajutorul tancurilor, a unei ofensive a rebelilor prorusi pe aeroportul din Donetk. In acelasi timp, Kievul sustine ca fortele sale au fost atacate direct de trupe rusesti, in apropiere de Lugansk, o alta regiune separatista prorusa vecina cu Donetk.

Sefii diplomatiilor de la Berlin, Paris, Moscova si Kiev, reuniti miercuri in capitala germana, au facut apel la “incetarea ostilitatilor” in estul Ucrainei si la retragerea armamentului greu de pe linia frontului.

Tot miercuri, secretarul general al Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa, Lamberto Zannier, a atras atentia ca actuala criza ucraineana ar putea degenera intr-un conflict mai amplu, intrucat lucrurile nu sunt total sub control. El a insistat ca nu exista o solutie militara la conflictul din Ucraina, care a facut pana in prezent peste 4.800 de morti, si ca trebuie continuate eforturile politice in conformitate cu acordurile convenite la Minsk in septembrie anul trecut.

Bombardamentul de joi este cel mai sangeros atac impotriva civililor de la semnarea acordurilor de pace de la Minsk, in septembrie anul trecut.

Sursa foto: wsj.com