Ucraina a oprit importurile de gaze din Rusia. Tranzitul gazelor rusesti spre Europa, in pericol?

Ucraina a oprit, in weekendul trecut, importurile de gaze din Rusia, iar sistarea importurilor ar putea pune in pericol tranzitul gazelor rusesti spre Europa in aceasta iarna, sustin expertii rusi, citati agentia de presa ucraineana UNIAN. 

Directorul adjunct al Departamentului de control al sectorului energetic rus, Nikolai Orlov, a declarat ca “Ucraina a sistat achizitionarea de gaze naturale din Rusia, in contextul in care la inceputul lunii cumpara aproximativ 9 sau 10 milioane de metri cubi de gaze zilnic, adica de zece ori mai putin decat volumul mediu pe zi cumparat inainte”.

Compania ucraineana Naftogaz a refuzat, insa, sa confirme pentru agentia rusa de presa ITAR-TASS sistarea completa a importurilor de gaze din Rusia. “Nici nu infirmam, nici nu confirmam”, a spus un oficial al companiei.

De partea cealalta, Aleksei Grivaci, director general adjunct al Fundatiei ruse pentru securitatea energetica nationala, este de parere ca decizia Kievului ar putea genera probleme in tranzitul de gaze naturale via Ucraina catre Europa. 

“Evident, ei (ucrainenii – n.r.) iau acum gaze din depozitele subterane. Cat mai e cald, acest lucru este posibil, dar situatia respectiva creeaza riscuri suplimentare pentru tranzitul de gaze, de exemplu in luna februarie sau in perioadele de racire accentuata a vremii”, a declarat Grivaci, citat de sectia economica a ITAR-TASS, PRAIM-TASS.

Ucraina avertizase, recent, ca nu va mai ajuta Rusia sa asigure continuitatea tranzitului de gaze spre consumatorii europeni ai Gazpromului in perioadele de varf ale iernii, in cazul in care Moscova va continua sa aiba o “abordare formala” in rezolvarea problemelor legate de gaze in raport cu Kievul.

Potrivit agentiilor de presa ruse, Ucraina are restante de circa 1,355 miliarde de dolari pe luna octombrie, dar si restante pe luna august.

Presedintele Viktor Ianukovici a efectuat, saptamana trecuta, o vizita la Moscova, unde s-a intalnit cu omologul sau rus Vladimir Putin, insa nu au fost facute publice discutiile dintre cei doi.

Foto: Ria Novosti