UCRAINA: Acord pentru retragerea ARMAMENTULUI GREU de pe linia frontului

Ucraina si rebelii prorusi din estul separatist al tarii au semnat acorduri pentru inceperea retragerii armelor grele de pe linia frontului, a declarat pentru AFP un inalt responsabil militar ucrainean.

“Documentele au fost semnate pentru inceperea retragerea armamentului greu de pe intreaga linie a frontului”, a declarat generalul Oleksandr Rozmaznin. Daca retragerea trupelor ar putea incepe duminica, asa cum au anuntat unele mass-media, generalul ucrainean a estimat ca este prea devreme de vorbit despre aceasta.

CITESTE SI: UCRAINA: APROAPE 200 DE MILITARI AU FOST UCISI IN CONFRUNTARILE ARMATE DE LA DEBALTEVO

“Presedintii” autoproclamatelor “republici populare” Donetk si Lugansk, Aleksandr Zaharcenko, respectiv Igor Plotnitki au semnat in ajun—sambata—un program de retragere a armamentului greu, a informat agentia de presa oficiala a rebelilor DAN. Retragerea armelor, prevazuta in termen de 14 zile, este inclusa in acordurile de pace de la Minsk, incheiate la 12 februarie in capitala belarusa.

Acest proces, conditionat de oprirea totala a tirurilor in teren, trebuia sa inceapa — conform acordurilor respective — la 17 februarie si sa se incheie pana in 3 martie, dar asa si nu a inceput din cauza ofensivei rebelilor asupra orasului strategic Debaltevo, cucerit de rebeli dupa un asalt puternic impotriva trupelor guvernamentale ucrainene.

In ultimele doua zile, confruntarile si-au redus intensitatea, intr-un grad mai mic sau mai mare, pe o mare parte din linia frontului. Potrivit acordurilor Minsk2, cele doua tabere trebuie sa-si retraga “toate armele grele” pentru a stabili o zona tampon cu o latime cuprinsa intre minimum 70 km si maximum de 140 km, in functie de tipul de arme grele.

Pentru aceasta, armata ucraineana trebuie sa-si retraga piesele de artilerie in raport cu linia actuala a frontului, situata mai la vest comparativ cu cea din luna septembrie in cadrul precedentelor acorduri de pace de la Minsk, deoarece rebelii au castigat teren de atunci. La randul lor, rebelii trebuie sa se retraga de la linia frontului stabilita prin acordurile din septembrie.

CITESTE SI: CRIZA UCRAINA: MILITARII au inceput sa se RETRAGA din zona orasului DEBALTEVE 

Teritoriile noi cucerite de catre insurgenti sunt, prin urmare, de facto, integrate in zona tampon, care a fost largita comparativ cu precedentele acorduri care prevedeau o zona demilitarizata avand o latime de 30 km.

Sursa foto: newscom.ua