UCRAINA: ALEGERILE PREZIDENTIALE se vor desfasura sub inalta SUPRAVEGHERE

Autoritatile ucrainene vor desfasura peste 75.000 de oameni duminica pentru a asigura securitatea ALEGERILOR PREZIDENTIALE, care nu dezlantuie pasiuni la fata locului, dar separatistii prorusi promit sa le perturbe, cu binecuvantarea Moscovei, scrie Agerpres, care citeaza AFP.

Cu greu zile inainte de alegeri, “Frontul de est ucrainean”, unde militarii si insurgentii inarmati prorusi se confrunta sporadic din 13 aprilie, cunoaste o acalmie relativa dupa violentele de la inceputul saptamanii.

Pentru a asigura buna derulare a scrutinului, Kievul a anuntat desfasurarea a 55.000 de politisti si a 22.000 de voluntari. Separatistii din regiunile Lugansk si Donetk au promis sa impiedice derularea scrutinului in est, unde aproape doua milioane de alegatori ar putea sa aiba dificultati in a se prezenta la urne.

Presedintele interimar Oleksandr Turcinov, insotit de ministrii internelor si apararii, s-a dus pentru prima oara in apropiere de Slaviansk, unul dintre bastioanele rebelilor din est, incercuit de armata. Locuitorii din est “incep sa inteleaga ca teroristii duc regiunea spre o prapastie”, a afirmat Turcinov.

Campania electorala, inaintea unui scrutin foarte asteptat de Kiev si de Occident, nu dezlantuie pasiuni.

Miliardarul prooccidental Petro Porosenko este considerat marele favorit de catre institutele de sondaje, fiind acreditat cu peste 20 la suta de puncte avans fata de fosta icoana al revolutiei portocalii din 2004, Iulia Timosenko, care si-a ratat revenirea in politica dupa eliberarea sa din inchisoare in februarie.

Citeste si: ALEGERILE EUROPARLAMENTARE incep joi in Marea Britanie si Olanda

“Eu il cunosc bine pe Putin, am o mare experienta a discutiilor cu el, este un negociator puternic si dificil” , a declarat el pentru AFP, estimand totusi ca un compromis este posibil.

Criza ucraineana, generata la sfarsitul anului 2013 dintr-o miscare de contestare la Kiev a autoritatii fostului presedinte Viktor Ianukovici, urmata de anexarea Crimeii la Rusia si de declansarea unei insurectii armate in estul tarii, a consacrat revenirea ambitiilor Rusiei pe scena internationala si a deschis o perioada durabila de confruntari intre rusi si occidentali,

Miercuri, vicepresedintele american Joe Biden a avertizat din nou Rusia. “Daca Rusia submineaza alegerile in Ucraina, noi trebuie sa ramanem hotarati in a-i impune costuri suplimentare”, a declarat el, invitand “toate tarile sa-si foloseasca influenta cu scopul de a asigura un climat stabil care sa permita ucrainenilor sa voteze in deplina libertate”.

Vicepresedintele SUA a sosit miercuri seara in Cipru, unde UCRAINA va constitui de asemenea un subiect al discutiilor sale: problema sanctiunilor europene impotriva Moscovei este un subiect sensibil la Nicosia, depozitele investitorilor rusi in bancile cipriote reprezentand miliarde de euro.

Citeste si: FRANTA: UCRAINENII isi risca VIATA pentru a vota duminica, in ziua alegerilor EUROPENE

In ultimele zile, a existat confuzie cu privire la eventuala retragere a trupelor rusesti concentrate din martie de-a lungul frontierei cu Ucraina. Granicerii ucraineni nu mai observa miscari de trupe de cealalta parte a frontierei lor cu Rusia, dar NATO nu a fost in masura sa confirme retragerea lor totala.

Washingtonul afirma, la randul sau, ca nu a observat miscari de trupe rusesti la frontiera, dar este “prea devreme” sa asigure ca retragerea promisa de presedintele Vladimir Putin a avut loc, a afirmat miercuri Casa Alba.

Joi dimineata, la Bruxelles, va avea lor o reuniune a sefilor militari ai NATO, urmata la amiaza de o conferinta de presa sustinuta de generalul Phlip Breedlove, comandantul suprem al fortelor NATO in Europa.

Miercuri, guvernul ucrainean a organizat o a treia “masa rotunda”, la Mykolaiev, pentru “dialogul national” destinat sa dezamorseze criza. Dar ea, ca si cele precedente, nu a dus la niciun rezultat.

Sursa foto: ziuanews.ro