UCRAINA: ARMATA acuza SEPARATISTII de incalcarea repetata a ARMISTITIULUI

Armata ucraineana a acuzat militiile separatiste proruse de incalcarea repetata a armistitiului intrat in vigoare la 15 februarie, in conformitate cu acordurile de la Minsk, destinate sa reglementeze situatia din estul Ucrainei, scena unui conflict armat intre trupele guvernamentale si insurgenti inarmati, relateaza EFE.

In total, 20 de atacuri au lansat numai in decursul zilei de luni separatistii impotriva pozitiilor fortelor guvernamentale intre orele locale 18:00 si 24:00 (15:00 si 21:00 GMT), afirma comandamentul unei parti a trupelor ucrainene dislocate in zona de conflict. In cele mai multe dintre aceste atacuri, insurgentii au folosit arme de calibru mic, insa in sase cazuri au recurs la mortiere si intr-un caz la artileria grea, potrivit comunicatului postat pe Facebook.

CITESTE SI: UE: Partile IMPLICATE in conflictul din Ucraina sa respecte in intregime ACORDUL de la MINSK 

Atacurile s-au produs in afara zonelor rezidentiale si nu s-au soldat cu victime umane, precizeaza armata ucraineana. ‘Unitatile noastre nu au raspuns la provocarile inamicului si au deschis focul numai atunci cand a existat pericolul direct la viata militarilor nostri’, conform aceluiasi comunicat.

Cel putin 6.000 de persoane, deopotriva combatanti si civili, si-au pierdut viata de la izbucnirea conflictului in regiunile Donetk si Lugansk din estul Ucrainei cu 11 luni in urma, potrivit ultimului raport al ONU.

In acelasi timp, patriarhul Kievului si al intregii Ucraine, Filaret, i-a chemat pe militarii rusi si pe militiile separatiste din Donbas care se subordoneaza Rusiei, precum si conducerea militara ucraineana sa faca tot posibilul pentru a instaura pacea pe durata sarbatorilor pascale in Donbas — regiunile Donetk si Lugansk—potrivit agentiei de presa Unian.

CITESTE SI: UCRAINA: Trei insurgenti prorusi au murit in urma unor confruntari militare

Patriarhul ortodocsilor ucraineni face apel la ‘militarii rusi si alti oficiali de care depinde astazi situatia din partea ocupata de Donbas, precum si la militiile proruse inarmate ca in Saptamana Mare si de Pasti sa inceteze toate ostilitatile’.

De asemenea, liderul Bisericii Ortodoxe Ucrainene (care nu se subordoneaza Patriarhiei Moscovei) face apel la o incetare a focului si catre inalta conducere militara ucraineana — in masura in care depinde de ea — pentru a permite civililor, mai ales celor care traiesc in apropiere de linia frontului, sa intampine cu demnitate sarbatoarea Sfintelor Pasti si nu cu frica si ura.

Sursa foto: newscom.ua