UCRAINA: Armata ucraineana sustine ca separatistii prorusi au atacat trupe guvernamentale

UCRAINA: Armata ucraineana sustine ca separatistii prorusi au atacat trupe guvernamentale

Criza din Ucraina nu s-a sfarsit. Comandamentul militar ucrainean a denuntat luni noi incalcari ale incetarii focului din partea separatistilor prorusi, pe care ii acuza ca au atacat duminica de 32 de ori pozitiile trupelor guvernamentale in estul tarii, folosind artileria, lansatoarele de grenade si armele de calibru mic, relateaza agentia EFE, citata de Agerpres.

Armata ucraineana sustine de asemenea ca rebelii prorusi au incercat, fara succes, sa ia cu asalt pozitiile trupelor guvernamentale in zona localitatilor Avdeievka, in regiunea Donetk, si Luganskoe, in regiunea Lugansk.

Acest anunt vine dupa ce separatistii au anuntat ca au finalizat operatiunea de retragere a armamentului lor greu de pe linia frontului, conform prevederilor acordului de la Minsk. in schimb, purtatorul de cuvant al Consiliului pentru Securitate Nationala si Aparare de la Kiev, Andrei Lasenko, sustine ca aceste declaratii nu corespund realitatii de pe teren, el afirmand, la fel ca saptamana trecuta, ca de fapt insurgentii isi regrupeaza fortele in zonele de unde ar intentiona sa porneasca noi ofensive.

CITESTE SI: UCRAINA: Acord pentru retragerea ARMAMENTULUI GREU de pe linia frontului 

In ce priveste retragerea armamentului greu al trupelor ucrainene, Lasenko a declarat ca aceasta va continua “daca situatia nu se inrautateste”, el insistand ca deocamdata rebelii incalca zilnic incetarea focului.

Retragerea armamentului greu reprezinta punctul doi din acordul convenit pe 12 februarie la Minsk de sefii de stat si de guvern ai Rusiei, Ucrainei, Germaniei si Frantei, primul punct fiind incetarea focului.

Masura retragerii armamentului greu are ca obiectiv crearea unei linii de separatie care sa desparta cele doua tabere pe o latime de cel putin 50 de kilometri.

in ce priveste pozitia Organizatiei pentru Securitate in Europa (OSCE), care trebuie sa monitorizeze procesul, aceasta afirma ca teritoriul extins de pe care trebuie retrase artileria si lansatoarele multiple de rachete face foarte dificila verificarea acestei retrageri pe teren.