UCRAINA: BOMBARDAMENTE INTENSE la Donetk

BOMBARDAMENTELE s-au INTENSIFICAT miercuri la Donetk, bastion al separatistilor prorusi in estul Ucrainei, au relatat corespondentii AFP in teren, potrivit Agerpres.

Mult mai intense decat in ultimele zile, tirurile, care au inceput dimineata devreme, par sa plece dinspre oras in directia aeroportului, controlat de trupele ucrainene.

Potrivit armatei ucrainene, un soldat a fost ranit la aeroport, obiectiv strategic si epicentru al unor confruntari sangeroase de mai multe luni.

“Noaptea (de marti spre miercuri) a fost relativ calma la Donetk, dar in jurul orei 10:00 (08h00GMT) tiruri de artilerie si explozii s-au facut auzite in toate cartierele orasului”, au indicat la randul lor autoritatile municipale.

Citeste si: UCRAINA: Noi CONVOAIE DE ARMAMENT GREU se indreapta spre Donetk

Rebelii incearca de mai mult timp sa preia controlul aeroportului, situat in afara orasului, dar pana acum fara succes.

In ultimele zile, reporterii AFP in regiune au observat un aflux de convoaie militare, compuse din tancuri si camioane tractand tunuri, fara placute de inmatriculare, indreptandu-se spre Donetk.

UCRAINA denunta de vineri incursiunea in estul separatist al convoaielor de tancuri si piese de artilerie dinspre teritoriul rus.

Aceste intariri au suscitat temeri cu privire la soarta armistitiului, semnat in luna septembrie de catre autoritatile ucrainene si insurgenti, deja muribund din cauza violentelor care au urmat asa-ziselor alegeri “parlamentare” si “prezidentiale” in zonele separatiste la 2 noiembrie.

Citeste si: Ucraina: Un soldat UCIS si alte 17 persoane ranite in luptele din est

Actuala recrudescenta a tensiunilor in Donbas are drept cauza refuzul separatistilor de a respecta acordurile de la Minsk (din septembrie), a declarat presedintele ucrainean PETRO POROSENKO, intr-o discutie telefonica purtata cu cancelarul german ANGELA MERKEL, potrivit agentiei ruse de presa mentionate.

Presedintele “Porosenko considera ca recentele evenimente demonstreaza refuzul de facto de a pune in aplicare acordurile de la Minsk de catre reprezentanti ai asa-numitelor «republici populare» Lugansk si Donetk, precum si absenta progreselor in realizarea acestor acorduri cu Rusia”, indica serviciul de presa al presedintiei de la Kiev.

Criza ucraineana, a indicat la randul sau ANGELA MERKEL, va fi inclusa printre principalele subiecte ce vor fi abordate in cadrul viitorului summit G20, programat pentru 15-16 noiembrie in orasul australian Brisbane.

Sursa foto: fanatik.ro