Ucraina cere 20 de miliarde de dolari pentru a o elibera pe Iulia Timosenko

Ucraina cere Europei nu mai putin de 20 de miliarde de dolari pentru a o elibera pe Iulia Timosenko. Propunerea facuta de Ucraina are ca scop compensarea pierderilor economice suferite de Kiev ca urmare a acordului de gaze semnat de fostul premier.

Europa incearca sa obtina eliberarea din inchisoare a Iuliei Timosenko, iar propunerea Ucarinei a fost lansata prin vocea vicepresedintelui Partidului Regiunilor Mihail Cecetov, in timpul unei emisiuni televizate.

De precizat ca Parlamentul din Ucraina a incheiat sedinta extraordinara de miercuri fara sa supuna la vot proiectul de lege care ar fi putut duce la eliberarea opozantei Iulia Timosenko, intens ceruta de Uniunea Europeana in vederea semnarii unui acord de asociere. Urmatoarea sedinta va avea loc pe 19 noiembrie.

ITAR-TASS transmite ca emisarii Parlamentului European – fostul presedinte polonez Alexander Kwasniewski si fostul sef al legislativului european Pat Cox -, care se afla de miercurea trecuta la Kiev in incercarea de a gasi o solutie in cazul opozantei ucrainene, au avut consultari cu liderii fractiunilor din opozitie pentru a gasi o solutie.

Insa actuala conducere a Ucrainei considera „foarte dezavantajos” acordul de gaze cu Rusia semnat in perioada in Guvernul tarii era condus de Timosenko. Seful actualului Cabinet de Ministri de la Kiev a declarat ca Ucraina a pierdut 20 de miliarde de dolari in ultimii trei ani din cauza acestui acord.