UCRAINA: Combatantii au ajuns la un ACORD DE INCETARE COMPLETA A FOCULUI de la 1 SEPTEMBRIE

Intr-un gest de sustinere a unei INCETARI A FOCULUI FRAGILE, UCRAINA SI SEPARATISTII PRORUSI au convenit miercuri sa depuna eforturi pentru OPRIREA COMPLETA a tuturor violarilor armistitiului de martea viitoare, au declarat reprezentanti ai OSCE si un rebel, relateaza agentia Reuters, citat de Agerpres.

Cele doua parti au cazut de acord in februarie sa INCETEZE FOCUL INTRE FORTELE LOR IN ESTUL UCRAINEI in paralel cu un proces politic, inclusiv planuri pentru alegeri locale si stabilirea unui statut special de auto-management pentru regiunile separatiste. Dar ciocnirile sporadice intre cele doua forte, in care au fost utilizate artileria si alte arme, iar civili, soldati ucraineni si separatisti au fost ucisi, au subminat acordul.

Ambele parti se acuza reciproc de incalcari.

“Grupul tripartit de contact considera ca este important sa se ajunga la o incetare a focului solida de la INCEPUTUL ANULUI SCOLAR urmator”, a declarat Martin Saidik, un oficial de la Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE), reporterilor la Minsk, Belarus.

CITESTE SI: RUSIA: UN CINEAST UCRAINEAN A FOST CONDAMNAT LA 20 DE ANI DE INCHISOARE PENTRU “TERORISM”

Asa-numitul “GRUP DE CONTACT”, in care iau parte reprezentanti ai Ucrainei, Rusiei si grupuri separatiste, se intalneste sub auspiciile OSCE, aminteste Reuters.

“A fost o propunere de A PUNE CAPAT BOMBARDAMENTELOR DE LA 1 SEPTEMBRIE. Astazi, exista speranta ca de la 1 septembrie vom reusi deplin sa punem capat focurilor. In acest moment, toate partile si-au exprimat intentia de a respecta aceasta idee”, a afirmat liderul rebel Vladislav Deinego.

Anterior, miercuri, un purtator de cuvant militar la Kiev a anuntat ca doi soldati ucraineni au fost ucisi in atacuri ale separatistilor in ultimele 24 de ore.

Peste 6.500 de persoane au fost ucise de la izbucnirea conflictului in estul Ucrainei, in aprilie anul trecut, dupa ce Rusia a anexat Crimeea ca raspuns la rasturnarea presedintelui pro-Moscova de proteste de strada la Kiev.

Sursa foto: Reuters