UCRAINA: CONFRUNTARI intre politie si manifestanti in fata Parlamentului

Confruntari intre politie si manifestanti de dreapta, care cereau deputatilor sa le confere veteranilor nationalisti statutul oficial de combatanti pentru independenta, au izbucnit marti in fata Parlamentului ucrainean.

Protestatarii au aruncat cu pavele si petarde spre sediul Parlamentului, lovind mai multi politisti.

Aproximativ 50 de manifestanti au fost arestati, potrivit unui consilier al ministrului de Interne, Anton Gherascenko, care a mentionat de asemenea ca 15 politisti au fost raniti, scrie Mediafax.

Citeste si: UCRIANA: Uniunea Europeana ar putea lua in considerare acordarea de NOI FONDURI pentru sustinerea ECONOMIEI

UCRAINA a renuntat simbolic marti la ceremoniile dedicate armatei sale care aveau loc in aceeasi zi ca in Rusia si a fixat o noua data care coincide cu infiintarea armatei sale nationaliste, considerata nazista de Moscova.

Conform unui decret prezidential publicat marti, sarbatoarea “Aparatorul Ucrainei” va avea loc de acum la 14 octombrie, data la care a fost infiintata in 1942 Armata Insurectionala Ucraineana (UPA), care a luptat pentru independenta tarii, la acea vreme parte a URSS.

Potrivit unor istorici, aceasta armata a colaborat cu Germania nazista in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial si a masacrat polonezi si evrei. Autoritatile ruse ii califica pe combatantii UPA drept nazisti.

Decizia intervine in contextul in care Kievul lupta impotriva separatistilor prorusi sustinuti de Moscova in est, un conflict soldat cu 3.600 de morti in sase luni.

Citeste si: Putin a ordonat RETRAGEREA trupelor rusesti de la granita cu Ucraina

“La 23 februarie, sarbatoarea fortelor armate ale unei tari straine nu va mai fi celebrata in Ucraina”, a declarat marti in Parlament presedintele Petro Porosenko, ale carui declaratii au fost primite cu aplauze de deputati.

In ziua de 14 octombrie “trebuie sa le aducem un omagiu tuturor celor care au aparat tara noastra impotriva inamicilor”, a adaugat Porosenko.

Sursa foto: stirileprotv.ro