UCRAINA: Confruntari la Donetk, prorusii i-au atacat pe proeuropeni cu pietre si cutite

CRIZA DIN UCRAINA: Insurgenti inarmati prorusi au preluat controlul, luni dimineata, asupra primariei din Kostiantinivka, un oras cu 80.000 de locuitori din estul Ucrainei, a constatat un jurnalist. In orasul Harkov, din estul Ucrainei, primarul prorus Ghennadi Kernes a fost ranit grav, luni, intr-un “atentat” comis de persoane necunoscute.

Insurgenti inarmati prorusi au preluat controlul, luni dimineata, asupra primariei din Kostiantinivka, un oras cu 80.000 de locuitori din estul Ucrainei, a constatat un jurnalist. in orasul Harkov, din estul Ucrainei, primarul prorus Ghennadi Kernes a fost ranit grav, luni, intr-un “atentat” comis de persoane necunoscute.

Citeste si: Avioane de lupta, mobilizate in statele baltice

CRIZA DIN UCRAINA: Confruntari intre separatisti si manifestanti proeuropeni, in orasul Donetk

Activisti prorusi au atacat participanti la un miting proeuropean desfasurat in orasul ucrainean Donetk, numeroase persoane fiind ranite in confruntari.

Militantii prorusi au atacat cu bastoane, cu pietre si cutite persoane care participau, in Donetk, la un miting de sustinere a Administratiei proeuropene de la Kiev. 

Numeroase persoane au fost ranite in confruntari, fiind preluate de ambulante.

Filiala a bancii unui oligarh ucrainean, atacata de separatisti prorusi, la Donetk

Aproximativ 300 de activisti prorusi avand bate si purtand cagule pe fete au atacat, la Donetk, o filiala a bancii Privat, detinuta de miliardarul si oligarhul Igor Kolomoiski, informeaza AFP.

Citeste si: UNITATI militare romanesti se DEPLASEAZA catre granita cu UCRAINA – Vocea Rusiei. VIDEO

“Kolomoiski fascist!”, “Kolomoiski, dusmanul poporului!”, au scandat protestatarii referindu-se la guvernatorul regiunii vecine Dnipropetrovsk.

Influentul oligarh, care are o avere estimata la 2,4 miliarde de dolari, a fost numit in functia de guvernator la inceputul lunii martie.

El a anuntat in urma cu cateva zile ca va oferi cate 10.000 de dolari pentru fiecare separatist predat autoritatilor.

Kolomoiski l-a criticat pe presedintele Rusiei, Vladimir Putin, numindu-l “escroc”.

Primarul prorus al orasului ucrainean Harkov a fost grav ranit

Primarul prorus al orasului Harkov, din estul Ucrainei, Ghennadi Kernes, a fost ranit grav, luni, intr-un “atentat” comis de persoane necunoscute, a anuntat primaria pe site.

“Primarul a fost lovit de gloante in spate. Urmeaza sa fie operat. Medicii lupta pentru viata lui”, a anuntat primaria fara alte precizari.

Citeste si: UCRAINA: Voluntari se inarmeaza pentru a lupta impotriva rusilor 

Primarul se afla pe bicicleta in momentul atacului, potrivit unor membri ai anturajului acestuia. El a fost plasat sub control judiciar, in martie, de catre un tribunal de la Kiev, intr-un caz de rapire si aplicarea torturii, dar isi pastra functia.

Un adevarat “personaj”, Kernes are cazier judiciar pentru furt si escrocherie. El s-a facut cunoscut prin metode deosebit de violente, folosite impotriva opozantilor din oras in cursul celor trei luni de contestare proeuropeana care au inlaturat regimul fostului presedinte prorus Viktor Ianukovici, in februarie.

Opozanti au fost agresati in mod frecvent sau au fost stropiti cu un antiseptic lichid, de culoarea verde, care se indeparteaza cu dificultate. Unora le-au fost arse masinile.

El a favorizat, de asemenea, ascensiunea gruparii paramilitare Oplot, condusa de catre un anume Evghen Jilin, un fost politist cu cazier judiciar. Acesta din urma a declarat, in februarie, pentru AFP, ca “li se poate da peste ochi sau rupe picioarele” opozantilor proeuropeni, in cazul in care treceau la actiune.

Militanti din cadrul Oplot erau prezenti, duminica, alaturi de insurgenti care au preluat controlul asupra postului regional de televiziune de la Donetk, capitala regiunii din estul Ucrainei care se confrunta cu o insurectie prorusa.

Dupa fuga si destituirea lui Ianukovici din functia de presedinte, in februarie, Kernes a fugit si el, de la Harkov, impreuna cu aliatul sau Mihailo Dobkin, guvernatorul regiunii, dupa care a revenit in tara.

Dobkin a fost destituit din postul de guvernator, dar s-a declarat candidat in alegerile prezidentiale anticipate de la 25 mai, din partea Partidului Regiunilor, fosta formatiune a lui Ianukovici.

Insurgenti prorusi au preluat controlul primariei din Kostiantinivka

Aproximativ 20 de barbati inarmati si purtand uniforme fara insemne asigurau paza in fata primariei din Kostiantinivka, oras situat la 70 de kilometri nord de Donetk, capitala regionala. in fata cladirii pe care a fost inaltat un drapel al “Republicii Donetk”, militantii construiau baricade.

Operatiunea de preluare a controlului asupra sediului primariei din Kostiantinivka s-a desfasurat asemenea scenariului de la Slaviansk, oras situat la aproape 20 de kilometri, bastion al separatistilor prorusi.

Operatiunea a fost condusa de misteriosii “oameni in verde” bine pregatiti, pe care Kievul ii acuza ca sunt membri ai fortelor speciale ruse, ceea ce Moscova dezimte categoric.