UCRAINA: CONFRUNTARI VIOLENTE in piata MAIDAN, dupa ce politia a incercat evacuarea acesteia

Un nor dens de fum se ridica joi deasupra Pietei Independentei din Kiev, zisa si MAIDAN, simbolul revoltei impotriva fostului presedinte Viktor Ianukovici, care a devenit din nou teatrul confruntarilor dupa ce fortele de ordine au incercat sa EVACUEZE activistii ce au incendiat cauciucuri pentru a zadarnici interventia, relateaza Agerpres, care citeaza AFP.

Dupa mai mult de o jumatate de an de cand Ianukovici a fost inlaturat de la putere in urma unei bai de sange cu o suta de morti, MAIDANUL continua sa fie ocupat de protestatarii care au instalat acolo o tabara permanenta. Dar numarul lor s-a redus semnificativ, unii revenind la locurile de munca, altii plecand sa lupte impotriva separatistilor prorusi. De asemenea, perimetrul ocupat de ei s-a redus in urma presiunilor primariei conduse din luna iunie de fostul campion la box, Vitali Kliciko.

Citeste si: UCRAINA: persoane IMPUSCATE in piata Independentei din KIEV

Evacuarea acestei piete este subiectul unei dezbateri aprinse intre cei care o considera un sanctuar inviolabil si o garantie a idealurilor miscarii contestatare de iarna trecuta, de o parte, si cei care cred ca centrul capitalei trebuie sa revina la normalitate si acum lupta se duce in estul separatist, de cealalta parte.

Citeste si: UCRAINA: Activistii din PIATA MAIDAN refuza sa plece din centrul Kievului

Primarul Kliciko sustine ca, inaintea actiunii in forta de joi, autoritatile au incercat sa negocieze cu protestatarii. El a emis un comunicat in care afirma ca “solicitarile MAIDANULUI au fost indeplinite”, iar “acum trebuie sa revenim la lucru si sa nu acoperim de rusine idealurile” acestei piete.

Sursa foto: cuvantul-ortodox.ro