UCRAINA: Consiliul de Securitate al ONU se reuneste vineri ca urmare a patrunderii CONVOIULUI RUS

Consiliul de Securitate al ONU condamna atacul terorist comis intr-un restaurant din Bamako

Consiliul de Securitate al Organizatiei Natiunilor Unite (ONU) se va reuni vineri, la ora 19.00 GMT, ca urmare a patrunderii CONVOIULUI UMANITAR RUS pe teritoriul ucrainei fara acordul guvernului de la Kiev, relateaza Agerpres, care citeaza AFP.

Reuniunea a fost convocata la cererea Lituaniei, pentru a lua in discutie aceasta actiune calificata de UCRAINA drept o “invazie directa” din partea Rusiei, iar de Uniunea Europeana (UE) drept “o violare clara a frontierei ucrainene”.

Douazeci de camioane rusesti incarcate, potrivit Moscovei, cu ajutor umanitar au ajuns la destinatie in centrul orasului Lugansk, bastion prorus, a declarat pentru AFP un responsabil local.

Citeste si: ALERTA LA GRANITA! Rusia a luat o DECIZIE EXTREMA. VIDEO

“Douazeci de camioane KamAZ au intrat in Lugansk, venind dinspre frontiera rusa. Aceste camioane au fost vazute pe bulevardul Oborona” din centrul orasului, a declarat sub rezerva anonimatului un inalt responsabil al administratiei regionale loiale guvernului de la Kiev.

Un inalt diplomat rus a declarat vineri ca Moscova nu incalca nicio norma a dreptului international public in legatura cu CONVOIUL SAU UMANITAR care a intrat pe teritoriul UCRAINEI.

“Actionam in deplina conformitate cu normele dreptului international umanitar”, a afirmat ministrul adjunct de externe Serghei Riabkov, intr-un comunicat dat publicitatii la Moscova.

“Nu putem si nu vom accepta situatia dezastruoasa in care au ajuns persoanele ce traiesc in sud-estul Ucrainei”, a adaugat responsabilul.

Totodata, presedinte rus VLADIMIR PUTIN i-a explicat telefonic, vineri, cancelarului federal german ANGELA MERKEL ca orice noua intarziere a CONVOIULUI UMANITAR, care a traversat frontiera ucraineana in aceasta dimineata fara acordul Kievului, ar fi fost “inacceptabila”, a anuntat Kremlinul intr-un comunicat, citat de AFP.

Citeste si: UCRAINA: Kievul a RECUNOSCUT ca AJUTOR UMANITAR incarcatura convoiului din Rusia

Date fiind “tergiversarile Kievului”, Moscova a decis sa trimita camioanele in teritoriul ucrainean, pentru ca “orice noua intarziere ar fi fost inacceptabila”, a explicat Putin in conversatia cu cancelarul german, asteptata sambata la Kiev.

In acelasi timp, liderul de la Kremlin si-a exprimat “serioasa ingrijorare” cu privire la “escaladarea folosirii fortei” din partea Kievului in estul Ucrainei.

Dupa o saptamana de asteptare, Rusia a decis intrarea in Ucraina a camioanelor sale, incarcate, potrivit Moscovei, cu 1.800 de tone de ajutor umanitar, estimand ca “toate pretextele” avansate de Kiev pentru a “intarzia livrarea” ajutorului sau umanitar populatiei din estul Ucrainei au fost epuizate. Aceasta decizie a starnit un val de proteste internationale, inclusiv din partea UE si NATO.

In context, secretarul general al NATO Anders Fogh Rasmussen a “condamnat” intrarea “asa-zisului” CONVOI UMANITAR RUS in UCRAINA, apreciind ca aceasta evolutie “nu poate decat sa adanceasca criza” din regiune.

Sursa foto: diez.md