UCRAINA cumpara, din nou, GAZE NATURALE din RUSIA

Ministerul ucrainean al Energiei a anuntat joi ca UCRAINA a semnat un nou acord pentru cumpararea de GAZE NATURALE din RUSIA in urmatoarele trei luni, la un pret de 248 de dolari pentru 1.000 de metri cubi, transmite Reuters.

Cu exceptia pretului, acordul prelungeste toti ceilalti termeni ai ‘pachetului de iarna’, acord care a expirat oficial la 31 martie. Din punct de vedere economic, acordul reprezinta o ‘victorie’ in ceea ce priveste relatiile dintre Naftogaz si Gazprom, a apreciat ministrul ucrainean al Energiei, Vladimir Demchishin.

CITESTE SI: RUSIA a reluat livrarile de GAZE catre UCRAINA

Comisia Europeana (CE) a recomandat si ea miercuri Kievului sa accepte propunerea rusa de prelungire cu trei luni a acordului privind livrarea de gaze naturale rusesti pentru Ucraina, acord care a expirat oficial la 31 martie.

Dupa inlaturarea de la putere a presedintelui prorus Viktor Ianukovici, in februarie anul trecut, RUSIA a marit pretul gazelor naturale furnizate Ucrainei. Dar autoritatile de la Kiev au refuzat sa achite noul pret, fapt care a condus in luna iunie la intreruperea furnizarii gazelor. In urma medierii Comisiei Europene (CE), cele doua parti au semnat in octombrie un acord provizoriu in baza caruia livrarile au fost reluate. Intelegerea convenita in luna octombrie prevedea ca UCRAINA urma sa plateasca circa 250 de dolari pe mia de metri cubi.

CITESTE SI: Rusia, Ucraina si UE, ACORD pentru reluarea livrarilor de GAZE RUSESTI 

Sursa foto: newscom.ua