Ucraina: Fostii presedinti Leonid Kravciuk, Leonid Kucima si Viktor Iuscenko au convenit ca actualul Guvern trebuie sa demisioneze

Fostii presedinti ai Ucrainei sunt au ajuns la concluzia ca actualul Guvern trebuie sa demisioneze. Fostii presedinti Leonid Kravciuk, Leonid Kucima si Viktor Iuscenko au avut o serie de discutii cu privire la manifestatiile de la Kiev si, la final, au cazut de acord ca actualul Guvern ar trebui sa-si dea demisia, transmite Mediafax, care citeaza pagina electronica a ziarului ucrainean Segodnya.

“Cauza acestei crize este solutionarea inconsecventa a problemei privind integrarea europeana si anume, refuzul de a semna, la Vilnius, Acordul de Asociere cu Uniunea Europeana si neanuntarea acestei decizii din timp”, a declarat primul presedinte al Ucrainei, Leonid Kravciuk (1991-1994).

“Schimbarea rapida a pozitiei a dus la izbucnirea unor proteste si, astazi, aceste proteste reprezinta o amenintare pentru stabilitatea in tara si pentru integritatea Ucrainei. Acest fapt ar putea avea consecinte politice si economice grave”, a adaugat el.

In opinia fostilor presedinti ucraineni, puterea ar trebui sa initieze un dialog atat cu Uniunea Europeana, cat si cu Rusia.

“Consideram ca puterea ar trebui sa initieze imediat un dialog cu Uniunea Europeana, iar Guvernul sa demisioneze intr-un mod european civilizat”, a afirmat Kravciuk, subliniind ca “cele mai importante valori pentru Ucraina, democratia si libertatea, sunt in pericol”.

“Condamnam cu fermitate utilizarea fortei impotriva manifestantilor pasnici. Legile si Constitutia prevad dreptul fiecaruia la libera exprimare”, a declarat fostul lider politic pentru ziarul Segodnya.

“Vrem ca in tara sa fie pace si liniste, sa fie asigurate relatiile strategice cu alte state, inclusiv cu Rusia. Speram ca puterea va auzi dorintele poporului”, a adaugat Kravciuk, sustinut de Kucima (presedinte al Ucrainei in perioada 1994-2005) si Iuscenko (2005-2010).

Presedintele ucrainean, Viktor Ianukovici a renuntat, saptamana trecuta, la negocierile Ucrainei in vederea semnarii acordului de asociere cu UE. Aceasta decizie a dus la organizarea unor manifestatii proeuropene in mai multe orase din Ucraina. Ulterior, fortele de ordine au intervenit in Piata Independentei din Kiev, unde aproximativ 1.000 de manifestanti ramasesera in urma protestelor de vineri.

Foto: Gandul