UCRAINA INTERZICE orice forma de PROPAGANDA COMUNISTA si NAZISTA

UCRAINA INTERZICE orice forma de PROPAGANDA COMUNISTA si NAZISTA

 Parlamentul ucrainean a votat joi o lege care interzice orice forma “de propaganda a regimurilor totalitare comunist si nazist”, dupa luni de criza cu Rusia care au dus in prim plan mostenirea complicata a celui de-Al Doilea Razboi Mondial, a URSS si a nationalistilor in Ucraina, scrie AAgerpres, care citeaza AFP.

Legea condamna “regimurile totalitare comunist si nazist in Ucraina” si interzice “orice forma de negare publica” a “caracterului lor criminal“, precum si “reproducerea“, “difuzarea” si “utilizarea publica” a simbolurilor lor, cu exceptia cazurilor in care este vorba de obiective educative si stiintifice sau de cimitire. Proiectul, in favoarea caruia au votat 254 de deputati, in contextul in care numarul minim de voturi necesar era de 226, mai trebuie promulgat de presedintele Petro Porosenko.

Lista elementelor interzise contine drapelul si imnul sovietic si nazist, precum si monumentele si placile comemorative in onoarea responsabililor comunisti, si chiar numele de localitati, strazi sau companii care fac referire la liderii comunisti, la activitatile Partidului Comunist sau chiar la revolutia bolsevica din 1917.

CITESTE SI: UCRAINA: ARMATA acuza SEPARATISTII de incalcarea repetata a ARMISTITIULUI

Organizatiile sau partidele care incalca aceasta lege vor fi interzise, ceea ce pune sub semnul intrebarii existenta Partidului Comunist ucrainean.

Persoanele gasite vinovate de reproducerea sau difuzarea de simboluri sovietice si naziste, in special intonarea in public a imnului sovietic, risca pana la zece ani de inchisoare, conform noii legi.

CITESTE SI: UE: Partile IMPLICATE in conflictul din Ucraina sa respecte in intregime ACORDUL de la MINSK 

Ucraina, care a devenit independenta in 1991 dupa caderea Uniunii Sovietice si care a cunoscut in timpul URSS marea foamete din 1932-1933, soldata cu moartea a milioane de persoane, este in continuare plina de simboluri sovietice, printre care monumente ale lui Lenin sau strazi care poarta numele liderului revolutiei bolsevice.