UCRAINA: Intre 10.000 si 15.000 de soldati rusi au ajuns in tara vecina in ultimele doua luni

Intre 10.000 si 15.000 de militari rusi au fost trimisi in Ucraina in ultimele doua luni, iar cateva sute ar fi fost ucisi in luptele din aceasta tara, a anuntat luni o organizatie neguvernamentala pentru apararea drepturilor omului, citata de AFP.

“In cursul utlimelor doua luni, intre 10.000 si 15.000 de soldati rusi au fost trimisi acolo”, a declarat presedinta Comitetului mamelor soldatilor rusi, Valentina Melnikova.

Intre 7.000 si 8.000 de militari rusi s-ar putea afla in Ucraina in prezent, a adaugat ea, precizand ca aceste estimari se fundamenteaza pe informatiile furnizate de familiile ai caror fii sau soti au fost trimisi la exercitii, dupa care nu au mai putut fi contactati.

“Comandantii militari efectueaza o operatiune speciala secreta”, a apreciat Melnikova, care face parte si din Consiliul public de pe langa Ministerul rus al Apararii.

CITESTE SI: UCRAINA: Armata ucraineana a pierdut aeroportul din Luhansk dupa o lupta cu o divizie de tancuri rusesti 

Kievul si Occidentalii acuza Rusia ca a trimis trupe in estul Ucrainei, ceea ce Moscova dezminte. Conform militantilor rusi pentru drepturile omului, cel putin 200 de soldati rusi au fost ucisi pana in prezent in luptele din Ucraina.

Astfel, aproximativ 100 de soldati din brigada de infanterie numarul 18, cu baza in Cecenia, ar fi fost ucisi in Ucraina, potrivit directorului organizatiei neguvernamentale Cetateni si Armata, Serghei Krivenko, si directoarei locale a Comitetului mamelor soldatilor din Sankt Petersburg, Ella Poliakova.

Acuzatiile lui Poliakova au fost catalogate saptamana trecuta un “delir” de catre o sursa militara rusa, citata de agentii de presa rusesti. In aceeasi zi, organizatia acesteia a fost clasata de catre autoritati “agent strain”, in virtutea unei legi controversate din 2012 care preia o denumire din epoca stalinista.

Alti aproximativ 100 de parasutisti, cu baza la Pskov, au fost de asemenea ucisi in luptele din Ucraina, a declarat un deputat de opozitie din Consiliul legislativ local, Lev Slosberg.

“Autoritatile trebuie sa spuna de ce mor soldatii pe teritoriul altui stat si de ce este pastrata tacerea”, a subliniat Poliakova, a carei organizatie a fost calificata saptamana trecuta de autoritati drept “agent strain”.

Potrivit NATO, “peste 1.000 de soldati rusi” se afla in prezent in Ucraina.

Ministerul rus al Apararii a refuzat sa faca vreun comentariu.

– “Am vazut acelasi lucru in Cecenia”

Un spital de la Rostov-pe-Don, un oras rusesc situat in apropiere de frontiera ucraineana, este plin-ochi din cauza unui aflux de militari raniti in Ucraina, povesteste Liudmila Bogatenkova, reprezentanta Comitetului mamelor soldatilor in regiunea Stavropol (sud).

“Multi oameni mor”, a declarat ea pentru AFP.

In documentele care insotesc cadavrele militarilor, la cauza decesului sunt inscrise raniri prin impuscare sau srapnel, dar nu exista nicio mentiune despre locul unde au fost provocate aceste rani, potrivit unor aparatori rusi ai drepturilor omului.

CITESTE SI: RUSIA si UCRAINA au facut schimb de prizonieri. VIDEO 

“Aceste documente sunt foarte uimitoare. Acolo unde se indica locul mortii este spatiu alb”, spune Poliakova. “Am vazut acelasi lucru in Cecenia”, adauga ea.

In plus, “toate ordinele sunt verbale”, afirma ea, adaugand ca militarii sunt obligati sa semneze documente privind nedivulgarea informatiilor despre misiune.

Militari sunt trimisi sa efectueze manevre la frontiera, unde li se ordona sa-si schimbe uniforma si sa acopere cu vopsea numerele de inamtriculare ale tancurilor, pentru a trece in Ucraina, potrivit unor ONG-uri cu activitate in domeniul apararii drepturilor omului.

“Comandantii nu au suficient curaj sa spuna adevarul”, declara Anatoli Salin, un expert de la Comitetul mamelor soldatilor din regiunea Astrahan (sud).

“Kremlinul este hotarat sa-si reduca la tacere criticii si sa pastreze intr-un secret profund informatiile care ar sugera ca Rusia este implicata in mod direct la conflictul din Ucraina, chiar daca apar zilnic probe contrare”, a denuntat, citat intr-un comunicat, Serghei Nikitin, directorul filialei locale a Amnesty International (AI) in Rusia.

Sursa foto: newscom.ua