UCRAINA: Kievul a trimis TANCURI pe aeroportul din Donetk

Statul Major al armatei din Ucraina anunta retragerea armamentului greu din estul separatist

Kievul a anuntat duminica respingerea, cu ajutorul TANCURILOR, a unei ofensive a rebelilor prorusi pe aeroportul din Donetk, in estul separatist al UCRAINEI, in timp ce mii de persoane au manifestat in capitala ucraineana pentru victoria asupra insurgentilor.

Armata ucraineana a dat asigurari ca a pus capat, sambata seara, puternicei ofensive lansate de doua zile de separatisti pe aeroportul din Donetk, punct strategic pentru ambele parti implicate in conflict.

Cu ajutorul a cel putin zece TANCURI, armata a creat un coridor catre aeroport pentru a permite sosirea de intariri si evacuarea victimelor. “Militarii nostri au reusit sa curete, aproape in intregime, incinta aeroportului”, a declarat purtatorul de cuvant al armatei ucrainene, Andrei Lisenko, potrivit Agerpres, care citeaza AFP. El a sustinut ca trupele ucrainene nu au trecut linia frontului stabilita prin acordurile de pace de la Minsk, afirmand ca aceasta operatiune “nu este o incalcare a armistitiului” instituit in decembrie.

Citeste si: UCRAINA: Doi COPII au fost UCISI in bombardamentele din estul tarii

Potrivit jurnalistilor AFP, pe tot parcursul noptii de sambata spre duminica au fost auzite tiruri de artilerie pana in centrul orasului Donetk, acestea intensificandu-se in cursul diminetii. O parte din mijloacele de transport public au incetat sa mai circule, iar magazinele au fost inchise.

Luptele au facut in ultimele 24 de ore trei morti si 31 de raniti in randul militarilor, a indicat armata ucraineana. Un al patrulea soldat a fost ucis intr-o alta zona de conflict. In acelasi interval de timp, cel putin cinci civili, intre care doi copii, au fost ucisi in timpul bombardamentelor in regiunea Donetk, potrivit autoritatilor rebele.

In cursul diminetii, “soldatii ucraineni au inceput sa ne bombardeze. Oamenii s-au refugiat in adaposturi. Numeroase masini au ars. Nu mi-a mai fost asa de frica din august”, a marturisit Svetlana Savenko, medic de profesie.

“Toata noaptea, obuzele au zburat pe deasupra casei noastre. Artileria rebela a tras dintr-un cartier rezidential catre aeroport”, a relatat o alta locuitoare din Donetk.

Citeste si: UCRAINA. Aeroportul din Donetsk, scena unor lupte intense date intre separatistii pro-rusi si militarii ucraineni. LIVE VIDEO

La Kiev si in alte mari orase ale Ucrainei, mii de ucraineni s-au adunat pentru a aduce un omagiu victimelor conflictului din estul tarii care a facut pana acum peste 4.800 de morti.

In capitala ucraineana a avut loc un mars in centrul orasului, dupa care manifestantii s-au adunat in Piata Independentei, locul simbol al manifestatiilor proeuropene care au dus la inlaturarea, in februarie anul trecut, a presedintelui Viktor Ianukovici.

Presedintele Petro Porosenko si premierul Arseni Iateniuk au participat la aceasta actiune, alaturi de alti demnitari si reprezentanti ai Bisericii greco-catolice si ai bisericilor disidente aflate in conflict cu Patriarhia rusa.

“Vom invinge. Va fi pace in Ucraina. Ocupantul va fi expulzat de pe teritoriul ucrainean”, a lansat in fata multimii presedintele Porosenko. El a facut aluzie la Rusia, tara acuzata de Kiev si Occident de inarmarea rebelilor si de trimiterea de trupe in Ucraina, acuzatii pe care Moscova le dezminte de fiecare data.

Purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat duminica, dupa ce armata ucraineana a anuntat respingerea unei ofensive a rebelilor prorusi pe aeroportul din Donetk, ca Rusia este “extrem de ingrijorata” de intensificarea luptelor din estul UCRAINEI.

“Suntem extrem de ingrijorati de evolutia situatiei. Din nou au fost reluate bombardamentele asupra cartierelor de locuinte din Donetk, din nou mor oameni”, a afirmat Peskov, Potrivit Agerpres, care citeaza agentia TASS.

Subliniind ca “Rusia a facut constant in ultimele zile eforturi de mediere pentru reglementarea conflictului”, Dmitri Peskov a facut cunoscut faptul ca presedintele rus Vladimir Putin i-a trimis joia trecuta o scrisoare omologului sau de la Kiev, Petro Porosenko, propunandu-i un “plan concret pentru retragerea artileriei grele” de pe linia frontului. “Din pacate, a adaugat el, Kievul a respins acest plan, fara sa propuna altceva in loc”.

Sursa foto: caleaeuropeana.ro