UCRAINA: Kievul va trimite propriul CONVOI UMANITAR in estul tarii

Autoritatile ucrainene au anuntat joi trimiterea propriului CONVOI UMANITAR pentru locuitorii din bastioanele rebele Donetk si Lugansk, in timp ce un convoi rus se afla in drum spre frontiera ucraineana sub acelasi pretext, anunta Agerpres, care citeaza France Presse.

“Joi, 14 august, la ora 11.00, trei orase ucrainene Kiev, Dnipropetrovsk si Harkov vor trimite un convoi de camioane cu ajutoare pentru locuitorii din Lugansk si Donetk”, a indicat serviciul de presa al presedintiei ucrainene intr-un comunicat.

“Crucea Rosie va distribui acest ajutor populatiei civile din regiunile Donetk si Lugansk”, doua bastioane ale insurgentilor prorusi, adauga comunicatul.

Citeste si: UCRAINA: Kievul acuza Moscova ca ar fi incercat sa introduca FORTE DE MENTINERE A PACII in tara

Convoiul ucrainean, compus din 15 camioane care transporta 240 de tone de produse de prima necesitate, se va opri in orasul Starobilsk, localitate aflata sub control guvernamental, situata la 97 km nord de Lugansk, unde va fi preluat de Comitetul International al Crucii Rosii.

Autoritatile ucrainene au decis miercuri sa aloce 10 milioane de hrivne (570.000 de euro) pentru nevoile umanitare ale populatiei din estul tarii, teatrul unor confruntari armate de patru luni intre insurgenti prorusi si fortele ucrainene.

UCRAINA si Rusia sunt de mai multe zile in impas cu privire la modalitatile de distribuire a unui ajutor umanitar rus pentru bastioanele rebele din Donetk si Lugansk, asediate de armata ucraineana si care se confrunta cu o situatie umanitara “critica”.

UCRAINA, la fel ca multe tari occidentale, suspecteaza ca acest convoi care a plecat marti dimineata de la o baza militara dintr-o suburbie a Moscovei si care a facut o oprire in sudul Rusiei nu serveste decât ca o acoperire pentru o eventuala interventie rusa in Ucraina. Acest scenariu a fost calificat drept “absurd” de Ministerul rus de Externe.

Citeste si: UCRAINA: UN CONVOI UMANITAR format din 280 de CAMIOANE RUSESTI se indreapta catre frontiera tarii

Kievul a propus in cele din urma miercuri ca ajutorul sa fie pus la dispozitia Crucii Rosii pentru a fi distribuit la Lugansk, dupa ce va fi inspectat la postul de frontiera din apropierea acestui oras.

Sursa foto: economica.net