UCRAINA: Militarii ucraineni au ATACAT CONVOIUL MILITAR rus care a patruns pe teritoriul tarii. Rusia NEAGA trimiterea convoiului

Armata ucraineana “a distrus” majoritatea vehiculelor blindate ruse care au patruns in cursul noptii pe teritoriul ucrainean, afirma un purtator de cuvant militar.

UPDATE 21.50: Ministerul rus al Apararii a negat, vineri, informatiile privind trimiterea unui convoi militar rus in Ucraina, relateaza Mediafax, care citeaza AFP.

“Niciun convoi militar rus nu a traversat frontiera dintre Rusia si Ucraina”, a declarat generalul Igor Konacenkov, un oficial din Ministerul rus al Apararii.

“Fortele ucrainene distrug fantome”, a ironizat generalul Konacenkov anuntul Kievului privind atacarea si distrugerea unor vehicule militare ruse.

UPDATE 20.25: Presedintele francez Francois Hollande a facut apel vineri la Rusia “sa respecte integritatea teritoriala a Ucrainei”, in contextul in care exista “tensiuni foarte vii la frontiera de est a Ucrainei”, relateaza AFP si Reuters, preluate de Agerpres.

“Fac apel la Rusia sa respecte integritatea teritoriala a Ucrainei si apoi la cei doi presedinți /rus si ucrainean/ sa faca efortul necesar pentru a preveni orice escaladare si a regasi spiritul de dialog care a prezidat intâlnirea de la 6 iunie din Normandia”, a declarat Hollande intr-un discurs cu prilejul implinirii a 70 de ani de la debarcarea din Provence.

Presedintele francez a facut referire la o prima intâlnire intre Vladimir Putin si presedintele ucrainean Petro Porosenko, organizate sub egida sa si in prezența Angelei Merkel in marja comemorarii a 70 de ani de la Debarcarea aliata din Normandia, de la 6 iunie.

UPDATE 19.54: Ministrul ucrainean de Externe, Pavlo Klimkin, a anuntat ca se va intâlni cu omologul sau rus, Serghei Lavrov, duminica, la Berlin, cu ocazia unei reuniuni interministeriale la care vor participa si reprezentantii Frantei si Germaniei.

“Voi fi la Berlin, duminica, pentru o intrevedere cu Frank-Walter Steinmeier, cu Laurent Fabius si Serghei Lavrov. Nu conteaza daca va fi o intrevedere bilaterala sau intr-un format mai larg, important este sa vorbim”, a transmis Klimkin prin Twitter.

UPDATE 19.30: Ambasadorul Rusiei, Aleksandr Iakovenko, a fost convocat pentru a clarifica informatiile privind o incursiune militara rusa in Ucraina si privind aducerea, in mod permament, a echipamentelor militare in zona frontierei, a anuntat Ministerul britanic de Externe.  

UPDATE 19.28: Ministrii de Externe ai statelor UE someaza Rusia “sa inceteze imediat ostilitatile” la frontiera cu Ucraina, in contextul in care un convoi militar rus a patruns pe teritoriul ucrainean, fiind atacat de armata.

“Rusia trebuie sa inceteze imediat ostilitatile la frontiera cu Ucraina. Rusia trebuie sa retraga trupele stationate la frontiera”, au cerut ministrii de Externe ai statelor UE, reuniti la Bruxelles.

UPDATE 19.03: Ministerul rus de Externe a denuntat “tentativele” partii ucrainene de a bloca tranzitul “convoiului umanitar” destinat regiunilor din estul Ucrainei afectate de conflict.

“Ministerul rus de Externe denunta intensificarea brutala a operatiunilor militare ucrainene în aceasta regiune; operatiunile au scopul de a bloca traseul convenit cu Kievul pentru trecerea convoiului umanitar rus”, conform unui comunicat oficial.

Citeste si: UCRAINA: Se CONFIRMA patrunderea unei COLOANE MILITARE provenind din Rusia in tara

“Trupele ucrainene au localizat si au atacat vehiculele militare intrate in cursul noptii printr-o zona a frontierei aflata sub controlul insurgentilor”, a declarat Andrei Lisenko, purtatorul de cuvant al armatei ucrainene.

“Militarii ucraineni au distrus vehicule militare ruse, fiind vizati de focuri de artilerie, inclusiv de pe teritoriul Rusiei”, a precizat oficialul militar ucrainean.

Citeste si: Convoiul cu AJUTOR UMANITAR trimis de Kiev a ajuns deja in estul Ucrainei

Presedintia Ucrainei a confirmat ca o mare parte a vehiculelor militare ruse au fost distruse de armata ucraineana. “O mare parte a convoiului a fost distrusa de artileria ucraineana”, a comunicat Presedintia de la Kiev, potrivit Mediafax, care citeaza AFP.

Presedintele Petro Porosenko a discutat prin telefon despre situatie cu premierul Marii Britanii, David Cameron.