UCRAINA: O STATUIE A LUI LENIN a fost transformata in DARTH VADER

O STATUIE A LUI LENIN a fost transformata in DARTH VADER, eroul mitic si malefic din RAZBOIUL STELELOR de George Lucas, la ODESA, in Ucraina, in cadrul noilor LEGI PRIVIND ”DESOVIETIZAREA”, a constatat vineri un jurnalist al AFP.

Noua statuie, opera a artistului ucrainean Oleksandr Milov, a fost inaugurata in cadrul unei ceremonii, in prezenta unui barbat deghizat el insusi in Darth Vader, pe teritoriul unei uzine din acest oras din sudul Ucrainei, unde trona altadata revolutionarul rus.

Statuia a fost data jos in lumina noilor legi promulgate in mai si care interzic simbolurile sovietice, la fel ca si cele naziste, si prevad demontarea monumentelor pentru glorificarea inaltilor responsabili sovietici, precum si schimbarea denumirilor de localitati, de strazi sau de intreprinderi care fac referire la epoca comunista.

‘In acest an, dupa legea privind decomunizarea, ne-am intrebat ce vom face cu acest monument (al lui Lenin). Sincer, nu am avut niciodata ideea de a-l distruge’, a explicat, pentru AFP, Oleksandr Milov. Apoi am avut ideea, ‘venita de la sine’, dat fiind operatiunile marcante realizate de Darth Vader in Ucraina in acesti ultimi ani, a adaugat acesta.

CITESTE SI: KIEVUL VA INTERZICE AFACERISTILOR RUSI SA PARTICIPE LA PRIVATIZARILE DIN UCRAINA

Vazut adesea pe strazile din Kiev, cu casca si capa sa, un barbat deghizat in Darth Vader a fost ales candidat al Partidului Internetului din Ucraina (UIP), cunoscut pentru operatiunile sale spectaculoase in alegerile prezidentiale din 2014. Cu toate acestea, candidatura sa a fost respinsa de Comisia Electorala Centrala a Ucrainei. El a protestat impotriva acestei decizii in fata sediului Comisiei, acompaniat de Stormtroopers — soldati de elita in armura alba ai imperiului sau galactic — si de gardieni cu capa rosie. In 2013, acelasi Darth Vader s-a lasat de asemenea dus de ai sai Stormtroopers la primaria Odesei, unde s-a declarat primar.

Numeroase statui ale lui Lenin au fost demontate in Ucraina, suscitand adesea reactii indignate din partea unei parti a populatiei din aceasta tara.

 Sursa foto: bbc