Ucraina: Parlamentul a adoptat legea amnistiei, tensiunile sociale risca sa atinga cote alarmante

Parlamentul ucrainean a adoptat miercuri legea privind amnistierea manifestantilor arestati in urma confruntarilor cu fortele de ordine, insa opozitia s-a abtinut de la vot.

Lideri ai opozitiei ucrainene au criticat noua lege a amnistiei care a fost propusa de Partidul Regiunilor, apreciind ca prin adoptarea acestui text puterea a recunoscut ca “a luat ostatici”, relateaza agentia Interfax-Ucraina.

“Parlamentul ucrainean a adoptat, de fapt, o lege despre ostatici. Astfel, puterea a recunoscut ca ia ostatici, ca un adevarat terorist, pentru ca mai apoi sa initieze negocieri pentru eliberarea acestor ostatici”, a declarat Oleg Tiagnibok, liderul partidului nationalist de opozitie Svoboda.

El a adaugat ca aceasta lege a fost votata intr-un mod incorect si “ilegal”. “Astfel de legi nu trebuie sa fie recunoscute”, a afirmat Tiagnibok.

Un alt lider al opozitiei ucrainene, Vitali Kliciko, a apreciat ca adoptarea acestei legi va “tensiona si mai mult situatia in societate”.

Deputatul din partea Partidului Batkivsina (Patria) Andrei Parubii, de asemenea, a criticat aceasta lege.

“Era posibila o singura varianta: amnistierea neconditionata (a manifestantilor arestati) si noi am discutat despre aceasta. Conditiile actuale (amnistirea in schimbul eliberarii cladirilor institutiilor publice) sunt inadmisibile”, a declarat Parubii pentru un post de televiziune local.

Parlamentul ucrainean a adoptat miercuri legea privind amnistierea manifestantilor arestati in urma confruntarilor cu fortele de ordine, insa opozitia s-a abtinut de la vot. Conform legii adoptate, manifestantii proeuropeni arestati vor fi eliberati a urmatoarele 15 zile.

Dupa mai multe ore de negocieri tensionate, textul a fost aprobat de 232 de deputati din cei 416 prezentirelateaza Itar-tass.

Conform legii adoptate, manifestantii proeuropeni arestati vor fi eliberati a urmatoarele 15 zile. Autorul acestui proiect de lege, Iuri Mirosenko, considera ca textul ofera “mai multe oportunitati”.

Unii deputati au afirmat ca eliberarea manifestantilor va avea loc doar dupa ce protestatarii vor parasi toate cladirile institutiilor publice ocupate.