UCRAINA: Parlamentul de la Kiev a declarat RUSIA “STAT AGRESOR”. REACTIA MOSCOVEI

Parlamentul unicameral de la Kiev a adoptat marti un proiect de lege prin care RUSIA este declarata “STAT AGRESOR”, iar autoproclamatele republici Donetk si Lugansk sunt calificate drept organizatii teroriste.

UPDATE 18.48: Declaratia adoptata marti de parlamentul ucrainean (Rada Suprema) prin care RUSIA este considerata “STAT AGRESOR“ a fost calificata de Moscova drept “irationala”“ si “iresponsabila “, intr-o prima reactie venita din partea unui reprezentant al Ministerului rus de Externe.

“Este o declaratie absolut iresponsabila, o actiune irationala care are scopul de a bloca calea spre gasirea unui compromis care este atât de necesar acum in Ucraina”, a declarat ministrul adjunct rus de externe Grigori Karasin, potrivit Agerpres, care citeaza agentia TASS.

In acelasi timp, o sursa diplomatica, citata de Interfax sub rezerva anonimatului, a afirmat ca o tara poate fi declarata “STAT AGRESOR“ doar de Consiliul de Securitate al ONU si ca rezolutia de marti a Radei Supreme nu are nicio legatura cu dreptul international. “Decizia adoptata (de Rada Suprema) arata ignoranta si incompetenta totala a deputatilor ucraineni”, a afirmat sursa agentiei Interfax.

Declaratia a fost aprobata cu voturile a 271 de parlamentari din cei 298 prezenti la sedinta de marti a Radei Supreme, for care numara 450 de locuri.

“Rada Suprema considera Federatia Rusa drept stat agresor care sustine terorismul si blocheaza activitatea Consiliului de Securitate al ONU si care pune in pericol pacea si securitatea internationala. Iar asa-numitele “republici polare Donetk si Lugansk” sunt considerate organizatii teroriste“, se arata in textul declaratiei, citit de la tribuna legislativului de catre presedintele Comisiei parlamentare pe probleme internationale, Anna Gopko.

Citeste si: UE pregateste NOI SANCTIUNI impotriva RUSIEI

In aceeasi declaratie, deputatii ucraineni fac apel la comunitatea internationala “sa recunoasca actul de agresiune impotriva Ucrainei, ocupatia de pe teritoriul ei” si, in acelasi timp, “sa insiste asupra respectarii granitelor recunoscute international, pentru preveni crearea unui precedent periculos de incalcare grava a ordinii si securitatii mondiale stabilite dupa Al Doilea Razboi Mondial”.

Parlamentarii ucraineni considera, totodata, “necesar ca presiunile asupra Rusiei sa fie intensificate, inclusiv prin introducerea unor noi sanctiuni, pentru a opri agresiunea din partea aceste tari si a o forta sa puna in aplicare toate prevederile acordurilor de pace de la Minsk”.

Citeste si: UCRAINA: Noua soldati au fost UCISI si alti 29 RANITI, in ultimele 24 de ore

In acelasi timp, membrii Radei Supreme subliniaza necesitatea ca UCRAINA sa primeasca “sprijin militar pentru a-si intari capacitatile de aparare”, dar si ajutor umanitar pentru populatia afectata din estul Ucrainei.