UCRAINA: Presedintele PETRO POROSENKO afirma ca ADERAREA tarii la NATO va fi decisa prin REFERENDUM

Decizia ADERARII sau a NEADERARII Ucrainei la NATO trebuie sa fie luata in cadrul unui REFERENDUM national, a declarat presedintele ucrainean PETRO POROSENKO, intr-o conferinta de presa comuna cu omologul sau lituanian Dalya Grybauskaite, aflat intr-o vizita oficiala de o zi la Kiev, relateaza Agerpres, care citeaza agentia de presa Unian.

“Decizia ca Ucraina sa adere sau nu la NATO tine de competenta exclusiva a poporului ucrainean”, a spus Porosenko, potrivit caruia mai este nevoie de inca cel putin sase ani de eforturi sustinute pentru ca UCRAINA sa corespunda criteriilor necesare ADERARII atat la NATO, cat si la Uniunea Europeana.

“Si doar in cadrul unui referendum poporul ucrainean va avea posibilitatea sa se decida asupra aderarii sau neaderarii”, a adaugat Porosenko.

Citeste si: Ministrul de Externe german nu vrea UCRAINA in NATO si UNIUNEA EUROPEANA

El a subliniat ca “este nevoie de a trece de la declaratii goale despre necesitatea aderarii la NATO la masuri concrete in procesul de reformare a tarii”. “95 la suta din planul de aderare la NATO, daca cineva l-a citit, coincide cu programul de reforme din Acordul de asociere la UE”, a remarcat seful statului ucrainean.

La randul sau, Dalya Grybauskaite a mentionat ca UCRAINA trebuie sa treaca printr-un proces profund de reforma, subliniind ca numai poporul ucrainean poate decide in ce directie sa mearga.

Citeste si: NATO: Lumea civilizata trebuie sa apere REPUBLICA MOLDOVA, UCRAINA si GEORGIA

“Nimeni nu poate opri UCRAINA sa depuna cerere pentru a fi membra a Aliantei Nord-Atlantice. Nimeni nu va poate dicta ce directie sa alegeti. Mai ales, nu va poate dicta vecinul vostru “, a afirmat Grybauskaite, solicitata sa comenteze pozitia ministrului german de externe, Frank-Walter Steinmeier, care s-a pronuntat impotriva aderarii UCRAINEI la Alianta.

In acest sens, presedintele PETRO POROSENKO a declarat ca el considera valabila decizia summitului NATO din 2008 (de la Bucuresti), care stipuleaza ca “UCRAINA va deveni intr-o zi membra a Aliantei Nord-Atlantice”.

Sursa foto: gandul.info