UCRAINA: Republicile separatiste Donetk si Lugansk au anuntat INCETAREA FOCULUI incepand de la miezul noptii

Lideri ai autoproclamatelor republici Donetk si Lugansk, in estul Ucrainei, au anuntat sambata ca rebelii prorusi vor respecta incepand de la miezul noptii armistitiul convenit joi la Minsk, relateaza Mediafax, care citeaza RIA Novosti.

Totodata, presedintele ucrainean PETRO POROSENKO a ordonat sambata seara fortelor armate ucrainene sa inceteze focul in sud-estul Ucrainei, relateaza RIA Novosti.

“Ordon acum fortelor armate ale Ucrainei, Garzii Nationale, unitatilor Ministerului de Interne, unitatilor de graniceri si unitatilor Serviciului de securitate al Ucrainei sa inceteze focul incepand din 15 februarie, ora 0.00 (0.00, ora Romaniei)”, a anuntat PETRO POROSENKO, potrivit postului de televiziune “112”.

Anterior, Ministrul ucrainean al Apararii, Arsen Avakov, a anuntat pe pagina sa de Facebook ca a ordonat fortelor armate sa inceteze focul in sud-estul Ucrainei.

Citeste si: MIHAIL SAAKASVILI, fost presedinte al Georgiei, numit consilier al lui PETRO POROSENKO

Presedintele Ucrainean a mai afirmat, in cursul noptii de sambata spre duminica, ca procesul de pace din estul separatist prorus este amenintat din cauza actiunilor rebelilor in jurul orasului strategic Debaltevo, unde trupele ucrainene sunt aproape incercuite.

“Din nefericire, procesul de pace este amenintat, rebelii se vor folosi de Debaltevo pentru a sabota regimul de incetare a focului”, a declarat presedintele in cursul unei reuniuni de urgenta a Statului Major al armatei, dupa ce a ordonat militarilor sa instaureze armistitiul, cum este prevazut in acordul de pace de la Minsk.

“In calitate de comandant suprem al fortelor armate, doresc pacea”, a subliniat el.

Inainte de intrarea in vigoare a armistitiului, sambata au avut loc lupte violente in jurul orasului Debaltevo, nod feroviar strategic situat la jumatatea drumului dintre capitalele rebele Donetk si Lugansk, Moscova si separatistii prorusi sustinand ca aceasta localitate nu este inclusa in acordul de incetare a focului.

“Nu exista niciun cuvant despre Debaltevo in acordul de la Minsk”, semnat joi dupa medierea liderilor german si francez si care prevede instaurarea unui nou armistitiu, a declarat sambata liderul autoproclamatei “republici” Donetk, Aleksandr Zaharcenko, citat de site-ul ofical al separatistilor, potrivit Agerpres.

Citeste si: SUA: Insurgentii prorusi au mai mult ARMAMENT decat unele state membre NATO

El a semnat un decret care prevede introducerea armistitiului si, in acelasi timp, ofera rebelilor dreptul de a riposta “la focurile de arma asupra infrastructurilor militare si civile ale Republicii populare Donetk”.

Purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, a explicat la randul sau ca tentativele soldatilor ucraineni de a iesi din Debaltevo vor fi considerate o incalcare a armistitiului.

OSCE  a anuntat sambata ca membrii Grupului de contact privind criza din UCRAINA vor lua toate masurile necesare pentru punerea in aplicare a acordurilor de la Minsk si dezamorsarea conflictului in regiunile ucrainene Donetk si Lugansk, relateaza Ukrainska Pravda, in pagina electronica.

Intr-un comunicat, Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) a anuntat ca membrii Grupului de contact au participat la o videoconferinta in cadrul careia au convenit sa ia toate masurile necesare pentru punerea in aplicare a acordurilor de la Minsk si incetarea focului in sud-estul Ucrainei.

“Un accent deosebit a fost pus pe respectarea deplina a prevederii privind incetarea focului, care ar trebui sa fie strict respectata incepand de la 15 februarie, ora locala 0.00 (0.00, ora Romaniei), precum si pe retragerea armamentului greu”, anunta OSCE.

De asemenea, Grupul de contact, din care fac reprezentanti ai Moscovei, Kievului, OSCE si lideri separatisti prorusi din estul Ucrainei, a decis sa continue consultarile “pentru a facilita implementarea integrala a acordurilor din 5 si 19 septembrie 2014 si a pachetului de masuri din 12 februarie” de la Minsk.

Lideriai autoproclamatelor republici Donetk si Lugansk au anuntat sambata ca rebelii prorusi vor respecta incepand de la miezul noptii armistitiul convenit joi la Minsk.

“Astazi, 14 februarie, presedintele Republicii Populare Donetk, Aleksandr Zaharcenko, a semnat Decretul nr. 50. Conform decretului, emis in temeiul Acordului de la Minsk, un regim privind incetarea focului intra in vigoare incepand de la (ora locala stabilita de separatisti pentru regiunile Donetk si Lugansk) 1.00 (00.00, ora Romaniei)”, anunta un comunicat postat pe site-ul Curtii Supreme a autoproclamatei republici Donetk.

Insa toate actiunile care vor fi considerate drept atacuri asupra fortelor separatiste, zonelor rezidentiale sau infrastructurii din regiunea Donetk vor fi respinse, potrivit comunicatulului.

Un decret similar a fost emis si pentru autoproclamata republica Lugansk.

“Decretul (privind incetarea focului) a fost semnat astazi (sambata). Unitatile militare ale Republicii Populare Lugansk au primit ordine de incetare a focului si retragere a tehnicii militare”, a anuntat Ghennadi Tipalkov, presedintele Sovietului de Ministri al autoproclamatei republici Lugansk.

Sursa foto: economica.net