UCRAINA se DESTRAMA: Donetk urmeaza exemplul din Crimeea si vrea sa devina republica independenta

Orasul ucrainean Donetk urmeaza exemplul Crimeii si vrea sa se proclame republica independenta. Presa locala informeaza ca protestatarii prorusi au preluat controlul asupra sediilor administratiei ucrainiene din zona.

Deputatii Consiliului popular Donetk au anuntat luni crearea Republicii Populare Donetk, relateaza agentia de presa ITAR-TASS, citand mass-media locale, noteaza Agerpres.

Consiliului popular din Donetk s-a reunit intr-o sesiune extraordinara, in cadrul careia deputatii intentioneaza sa decida cu privire la organizarea unui referendum privind aderarea regiunii la Rusia.

In fata cladirii administratiei regionale din Donetk s-au adunat mai multi manifestanti prorusi, al caror numar nu este precizat. Steagul rusesc arborat in ajun pe cladirea administratiei regionale a fost inlocuit luni tot cu unul rusesc, dar de dimensiuni mai mari.

In acelasi timp, agentia de presa ucraineana Unian relateaza ca separatistii care in ajun au preluat controlul asupra cladirii administratiei regionale din Donetk au anuntat crearea Republicii Independente Donetk. Aceasta decizie a fost luata la sesiunea extraordinara a “Consiliului popular” al regiunii Donetk si a fost data publicitatii de manifestanti adunati in fata sediului administratiei regionale.

Citeste si: Violente Ucraina: Protestatari pro-rusi au luat cu asalt cladiri guvernamentale

Cel care a facut publica decizia a spus ca din acest moment a fost creata Republica Independenta Donetk. “De acum inainte, regiunea Donetk este o republica independenta!”, a afirmat acesta, in aplauzele multimii, care a scandat “Rusia! Rusia!”.

Mai tarziu, “Consiliul popular” a mai adoptat o decizie – aderarea republicii nou create la Rusia. La auzul acestei informatii, manifestantii au inceput sa strige: “Putin, ajuta-ne!”

Potrivit Unian, separatistii voiau ca aceste decizii sa fi fost adoptate intr-o sesiune legitima a Consiliului regional, dar intrucat deputatii nu au venit, ei au fost lipsiti de mandate de catre manifestanti si in locul acestuia, separatistii au format un “Consiliu popular”.

Sursa foto: cbsnews.com