UCRAINA: SEPARATISTII din Donetk au dat un ULTIMATUM Kievului

Liderii SEPARATISTILOR din Donetk doresc ca autoritatile ucrainene sa atribuie de urgenta statut special zonelor din estul tarii, acuzand Kievului de tergiversarea solutionarii acestei probleme.

Astfel, asa-zisele autoritati ale autoproclamatei “republici populare” Donetk au anuntat vineri ca dau termen de 24 de ore Kievului pentru a stabili lista cu localitatile care vor beneficia de statut special, relateaza Agerpres, care citeaza Interfax.

Rada Suprema (parlamentul unicameral ucrainean) intentioneaza sa examineze aceasta chestiune abia saptamana viitoare.

“Suntem pe punctul in care procesul de la Minsk ar putea fi perturbat si setul de masuri privind aplicarea acordurilor de la Minsk ar putea fi dezavuat”, a declarat reprezentantul special al autoproclamatei “republici populare” Donetk, Denis Pusilin, intr-o interventie avuta vineri la postul de televiziune rus Rossia-24.

Citeste si: SUA: Noi SANCTIUNI CONTRA UNOR INDIVIZI si OFICIALITATI ruse si ucrainene

Potrivit acestuia, parlamentul ucrainean trebuie ca in 24 de ore sa stabileasca lista cu localitatile ce vor beneficia de statut special, dat fiind faptul ca acordurile de la Minsk “prevad o cronologie clara, pas cu pas”.

“O parte integranta a acestui pachet de masuri este reglementarea politica, avand o cronologie clara, pas cu pas. Rada Suprema trebuie ca pana la 14 martie sa adopte lista cu acele zone carora le va fi atribuit statut special. In cazul in care o astfel de decizie nu va fi luata in 24 de ore, va deveni evident pentru intreaga lume ca Kievul nu are de gand sa respecte foaia de parcurs, garantata de liderii Rusiei, Germaniei, Frantei si, prin urmare, nu doreste o solutionare politica, adica pasnica a conflictului”, sustine el.

Citeste si: UCRAINA: REBELII PRORUSI profita de ARMISTITIU pentru a aduce ARMAMENT jurul orasului Donetk

Consiliul pentru Securitate Nationala si Aparare al Ucrainei a aprobat decizia referitoare la stabilirea granitelor unor zone, unde de-a lungul liniei de contact, indicata in acordurile de la Minsk, se vor introduce reguli speciale pentru administratia locala. “Pentru punerea in aplicare a acestei decizii urmeaza ca Rada Suprema sa adopte o rezolutie si sa opereze modificari la legea despre regulile speciale ale administratiei locale in anumite zone din regiunile Donetk si Lugansk”, mentioneaza acest consiliu, citat de TASS.

Urmatoarea reuniune a parlamentului ucrainean este programata pentru 17 martie, dupa cum releva site-ul oficial al forului legislativ de la Kiev.

Sursa foto: europeanul.org