UCRAINA: SEPARATISTII din estul tarii isi vor alege duminica PARLAMENTUL si PRESEDINTELE

Teritoriile separatiste proruse isi aleg duminica Parlamentul si presedintele in cadrul unui scrutin sustinut de Moscova dar denuntat de Kiev si occidentali, care complica procesul de pace in estul Ucrainei dupa sase luni de conflict, relateaza AFP.

“Alegerile vor permite constituirea unui Guvern legitim”, a declarat “premierul” “Republicii Populare Donetk”, Aleksandr Zaharcenko, a carui victorie este aproape sigura. La Lugansk, o alta regiune separatista, sediu al “Republicii Populare Lugansk”, “presedintele” Igor Plotnitki ar urma sa fie reconfirmat in functie.

Cele doua regiuni rebele din Donbas, bazin minier din estul Ucrainei, si-au proclamat independenta unilateral in aprilie, ceea ce a provocat un conflict sangeros cu fortele ucrainene care acuza Rusia ca trimite armament si militari pentru a ajuta separatistii.

CITESTE SI: ALEGERI UCRAINA: Partidele proocidentale au castigat intr-un mod “zdrobitor” 

“Aceste alegeri sunt indispensabile pentru a oferi mai multa legimitate regimurilor politice” din Donetk si Lugansk, apreciaza analistul Konstantin Kalacev, din cadrul Grupului de expertiza politica. Pentru cele doua republici separatiste, “este un nou punct de plecare (…), o cale catre recunoasterea lor, chiar daca nu se stie prea bine cine le va recunoaste”, adauga el.

Campania electorala este redusa la minim la Donetk – cateva afise ale candidatului Zaharcenko pe strazi – si pare total absenta in celelalte orase. Toti candidatii apara aceeasi linie: independenta fata de Ucraina si apropierea de Rusia. Numarul votantilor este nesigur: din cele cinci milioane de alegatori inscrisi pe listele electorale ucrainene inaintea conflictului, multi au parasit regiunea din cauza luptelor.

Autoritatile separatiste din Donetk au anuntat posibilitatea de a vota prin Internet, dreptul de vot incepand de la 16 ani si posibilitatea de a participa la scrutin pentru voluntarii straini – numerosi rusi si cativa europeni – veniti sa lupte alaturi de rebeli. Niciun observator al vreunei organizatii internationale nu este asteptat. Doar cativa deputati rusi au anuntat ca vor veni sa observe desfasurarea alegerilor.

“Voi merge sa votez daca nu vor fi bombardamente in cartierul meu. Altfel, voi ramane acasa”, a declarat pentru AFP Oksana Vasilievna, in varsta de 62 de ani, care locuieste in nordul orasului Donetk, afectat in mod periodic de tirurile de artilerie ale fortelor ucrainene.

Cele sase luni de lupte intre rebeli si fortele ucrainene s-au soldat cu peste 3.700 de morti si au provocat distrugeri importante. Confruntarile continua sporadic in mai multe zone dar intensitatea lor s-a redus net dupa armistitiul semnat la 5 septembrie la Minsk, sub auspiciile OSCE, in cadrul unui acord destinat deschiderii unui proces de pace.

In timp ce procesul pare sa fi ajuns in prezent intr-un punct mort, organizarea alegerilor in teritoriile separatiste a devenit un punct de frictiune major intre Kiev si occidentali, pe de o parte, si Moscova si rebeli, pe de alta parte.

CITESTE SI: SERGHEI AKSIONOV a fost ales presedintele REPUBLICII CRIMEEA

Presedintele ucrainean Petro Porosenko a denuntat “pseudoalegerile pe care teroristii si banditii vor sa le organizeze in teritoriile ocupate”. Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon a apreciat ca scrutinul va “afecta grav acordurile de la Minsk”, iar secretarul de Stat american John Kerry s-a declarat “ingrijorat” si a adaugat ca Washingtonul nu va recunoaste rezultatele.

Ca raspuns la declaratiile occidentalilor, ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a avertizat ca Moscova va recunoaste rezultatele alegerilor. “Speram ca aceste alegeri vor avea loc asa cum s-a prevazut si noi vom recunoaste, bineinteles, rezultatele”, a declarat el. “Aceste declaratii ruse urmaresc sa se joace cu nervii Kievului, deoarece Rusia nu a obtinut de la Ucraina ce voia: nici loialitate politica, nici capitularea publica a lui Porosenko”, apreciaza Kalacev.

Conflictul din Ucraina, precedat de anexarea Crimeei de catre Moscova, a provocat cea mai grava criza dintre Rusia si Occident de la sfarsitul Razboiului Rece. Pe front, nu departe de Telmanove, la cativa kilometri de liniile ucrainene, comandantul rebel “Starsina” (sergent) se vrea optimist: “Alegerile ne vor permite sa demonstram ca incet-incet ne construim propriul stat. Lent si dificil, dar aceasta este de acum calea noastra, in afara Ucrainei”.

“Nu avem electricitate, nu avem apa. Nu avem cum sa vedem la televizor si nicio modalitate de a urmari stirile. Ce vreti sa va spun despre aceste alegeri si despre candidati, nu stiu nimic”, declara Nikolai, in varsta de 68 de ani, mult mai putin optimist. Sprijinindu-se intr-un baston, el isi hraneste cainele pe strada Vzletnaia, in fata aeroportului din Donetk, o zona devastata de cele patru luni de conflict.

Sursa foto: newscom.ua