UCRAINA: Separatistii pro-rusi au ocupat primaria din Donetsk. GALERIE FOTO. UPDATE

Un grup de aproximativ 20 de SEPARATIST PRO-RUSI a ocupat miercuri dimineata cladirea primariei din orașul Donetk, situat in partea de est a Ucrainei, a declarat pentru agentia Reuters purtatoarea de cuvant a primariei, potrivit Agerpres.

UPDATE 14.05: Cel putin trei transportoare blindate ale armatei ucrainene au fost capturate de militiile proruse din localitatea Slaviansk, in timp ce doi soldati ucraineni au fost rapiti de indivizi inarmati in regiunea Lugansk, ambele din estul Ucrainei, relateaza Agerpres, care citeaza agentiile Reuters si AFP.

Un soldat ucrainean din echipajului unuia dintre blindate a declarat unui reporter al agentiei Reuters ca face parte din Divizia a 25-a de parasutisti de la Dnepropetrovsk, el motivand decizia de a trece de partea separatistilor prorusi prin faptul ca unitatea sa nu poate trage ‘impotriva propriului popor’.

Totodata, o oficialitate guvernamentala de la Kiev a anuntat ca ministrul apararii ucrainean se va deplasa la Kramatorsk pentru a clarifica situatia din zona, dupa relatarile despre aparitia unor astfel de transportoare blindate si a unui camion ce transporta oameni inarmati fara insemne pe strazile acestui oras, respectivele vehicule arborand drapelul rus.

UPDATE 12.40: Gruparile armate proruse din estul Ucrainei au ordin “sa traga pentru a ucide” asupra militarilor ucraineni, au anuntat miercuri Serviciile speciale ucrainene (SBU), relateaza Agerpres, care citeaza AFP.

“Convorbirile interceptate intre sabotorii rusi dovedesc faptul ca actiunile de sabotare din estul Ucrainei sunt dirijate de ofiteri ai serviciilor de informatii militare ruse care dau ordine cinice de “a trage pentru a ucide” in directia militarilor ucraineni”, se arata intr-un comunicat al SBU.

UPDATE 12.21: Autoritatile din Kiev sustin ca doi militari ucrainieni au fost capturati de persoane inarmate in estul Ucrainei, potrivit AFP.

Ea a adaugat ca acesti indivizi sunt inarmati, dar ei nu au formulat deocamdata vreo solicitare.

Citeste si: RAZBOI CIVIL IN UCRAINA: Patru MORTI si doi raniti in orasul estic Kramatorsk

Potrivit corespondentului AFP de la fata locului, citat de Mediafax, persoanele necunoscute nu impiedica angajatii sa intre si sa iasa din cladire si afirma ca au ca unica revendicare organizarea unui referendum privind “federalizarea” Ucrainei. Insurgenti separatisti ocupa din 6 aprilie sediul administratiei regionale din Donetk, al carui control l-au preluat in timpul manifestatiilor, inainte de a proclama o “republica suverana a Donetk”.

Citeste si: DMITRI MEDVEDEV: UCRAINA se afla in pragul RAZBOIULUI CIVIL

Totodata, sase vehicule blindate, avand arborat steagul Rusiei pe vehicululul din fruntea coloanei, au intrat in orasul Slaviansk, estul Ucrainei, potrivit hotnews.ro, care citeaza Reuters. Mai multi barbati inarmati, cel mai probabil activitsti pro-rusi, se aflau pe aceste masini, care s-au oprit in fata primariei ocupate de separatisti. Conform AFP, blindate au trecut dimineata si prin Kramatorsk.

Sursa foto: Twitter/ EuroMaidanPR