UCRAINA: Separatistii prorusi formeaza la Slaviansk primul BATALION al armatei de ELIBERARE a Donbasului

Sustinatorii federalizarii au inceput formarea primului BATALION al armatei de ELIBERARE a Donbasului, la Slaviansk, fief al separatistilor prorusi din sud-estul UCRAINEI, a anuntat miercuri seara autoproclamatul primar al orasului, Viaceslav Ponomariov, citat de Agerpres, care preia RIA Novosti.

“Primul BATALION al armatei de ELIBERARE a Donbasului este in curs de formare pe baza unitatilor de aparare a orasului”, a indicat el.

Autoritatile proeuropene de la Kiev au lansat o ampla operatiune speciala pentru reprimarea revoltei care a izbucnit in estul UCRAINEI, dupa inlaturarea presedintelui prorus Viktor Ianukovici de la putere la 22 februarie. Fortele guvernamentale utilizeaza avioane si blindate in cadrul acestei operatiuni, denuntate ca o “represalii” de catre Moscova.

Citeste si: Ministrul rus de externe: RAZBOIUL civil din UCRAINA nu mai poate fi evitat

In urma unor referendumuri controversate duminica, regiunile Donetk si Lugansk (est) si-au proclamat independenta fata de Kiev.

Joi dimineata, tiruri de mitraliere si explozii de obuze de artilerie puteau fi auzite la periferia orasului Slaviansk. “Luptele se duc in apropiere de combinatul de furaje”, relateaza RIA Novosti, citand martori, care au indicat ca se aud schimburi de focuri intense.

Dupa atacul terorist asupra convoiului de parasutisti ucraineni langa Kramatorsk la 13 mai, fortele guvernamentale vor actiona mult mai dur impotriva militiilor proruse, a avertizat miercuri seara secretarul Consiliului pentru securitatea nationala si aparare, Andrii Parubii.

“Aceste evenimente au constituit linia rosie, dupa care fortele guvernamentale vor actiona mult mai dur si mai hotarat impotriva celor care au pus mana pe arme si ucid civili, omoara soldati ai nostri”, a afirmat Parubiii, intr-o interventie la postul de televiziune ucrainean TSN, citat de agentia de presa Unian.

Citeste si: UCRAINA: Noi CONFRUNTARI la Slaviansk. Opt MILITARI ucrainieni au fost UCISI

El i-a numit pe insurgenti teroristi veniti din Rusia, impotriva carora statul ucrainean va aplica legile sale.

Un convoi de parasutisti ucraineni a nimerit in ambuscada langa Kramatorsk, insurgentii atacandu-i cu lansatoare de grenade. Bilantul atacului — sapte parasutisti si-au pierdut viata si inca sapte au fost raniti.

Sursa foto: radioaustralia.net.au