Ucraina si-a INCHIS granita cu Rusia. Decizia, luata de Consiliul pentru Securitate Nationala si Aparare

Ucraina si-a inchis temporar granita cu Rusia, conform unei decizii luate de Consiliul pentru Securitate Nationala si Aparare privind intarirea capacitatii de aparare a tarii. Masura intra in vigoare imediat dupa promulgarea sa prin decret de catre presedintele Petro Porosenko, transmite agentia ucraineana de presa Unian.

In documentul mentionat se stipuleaza inchiderea temporara a tuturor punctelor de control la frontiera de stat dintre Ucraina si Federatia Rusa, indiferent ca este vorba de vehicule, mijloace de transport maritim sau pietonal.

Totodata, Consiliul pentru Securitatea Nationala si Aparare recomanda guvernului sa adopte masuri pentru delimitarea unilaterala a frontierei de stat intre Ucraina si Federatia Rusa si sa asigure amenajarea corespunzatoare a granitei intre cele doua tari.

Citeste si: Cum arata cel mai nou bilant al conflictului din Ucraina

Decizia Consiliului pentru Securitatea Nationala si Aparare (din 28 august 2014) “cu privire la masuri urgente vizand securitatea tarii si cresterea capacitatii ei de aparare” are un caracter semiconfidential, astfel doar unele prevederi ale sale au fost postate pe site-ul presedintiei de la Kiev.

La 28 august, Consiliul a decis reluarea din toamna a recrutarii pentru serviciul militar in fortele armate si a insarcinat Ministerul de Externe sa inceapa consultari cu tarile semnatare ale Memorandumului de la Budapesta privind situatia din sud-estul Ucrainei. MAE al Ucrainei urmeaza sa contacteze de asemenea Consiliul Securitatii ONU, NATO, UE si OSCE si partenerii strategici pentru a le solicita sprijin.

Citeste si: UCRAINA: La DONETK si LUGANSK se vor organiza ALEGERI prezidentiale si legislative pe 2 noiembrie