UCRAINA si RUSIA au ajuns la un ACORD PREALABIL in privinta licrarilor de GAZE NATURALE

Comisarul european pentru energie, Gunther Oettinger, a declarat vineri ca UCRAINA si RUSIA au ajuns la un ACORD PREALABIL pentru restabilirea livrarilor de GAZE NATURALE rusesti spre UCRAINA, punand capat unei crize care ameninta aprovizionarea cu gaze a Europei in pragul iernii, transmit Reuters si AFP.

Potrivit termenilor acestui acord prealabil, care trebuie sa fie aprobat si de guvernele ucrainean si rus, Gazprom este gata sa livreze UCRAINEI o cantitate de cel putin cinci miliarde de metri cubi de GAZE NATURALE in lunile urmatoare, contra platii anticipate. In schimb, UCRAINA a fost de acord sa plateasca Rusiei suma de 3,1 miliarde de dolari pana la finele anului, dintre care cel putin doua miliarde de dolari pana la finele lunii octombrie.

Citeste si: RUSIA AMENINTA UE cu INTRERUPEREA livrarilor de GAZE

Uniunea Europeana, UCRAINA si RUSIA au avut vineri la Berlin o reuniune trilaterala pe tema securitatii energetice. Cele trei parti au fost reprezentate de comisarul european pentru energie, Gunther Oettinger, ministrul rus al Energiei, Alexander Novak, si omologul sau ucrainean, Iuri Prodan. O noua reuniune de acest tip este programata a avea loc saptamana viitoare tot in capitala Germaniei pentru a definitiva acordul preliminar anuntat vineri.

In ultimele luni UCRAINA si RUSIA au fost implicate intr-o disputa pe tema pretului gazelor naturale. In data de 16 iunie, grupul rus Gazprom a introdus o schema de plata in avans pentru GAZELE NATURALE livrate UCRAINEI, dupa o disputa pe tema datoriilor partii ucrainene care potrivit lui Alexander Novak se ridica la 5,3 miliarde de dolari. Aceasta decizie a provocat ingrijorari cu privire la posibilitatea aparitiei unor intreruperi in livrarile de gaze naturale rusesti spre UE via Ucraina.

Citeste si: Ungaria SUSPENDA livrarile de gaze spre Ucraina

Gazprom, cel mai mare producator mondial de gaze naturale, asigura o treime din necesarul de gaze naturale al Europei si jumatate din aceste livrari trec prin Ucraina. Anul trecut, grupul rus a livrat Europei o cantitate de 162,7 miliarde de metri cubi via Ucraina, Belarus si Turcia.

Sursa foto: ultimele-stiri.ro