UCRAINA: unda verde proiectului privind MAI MULTA AUTONOMIE pentru ESTUL TARII

CURTEA CONSTITUTIONALA DIN UCRAINA a dat vineri UNDA VERDE proiectului de reforma constitutionala ce prevede o MAI MARE AUTONOMIE pentru REGIUNILE SEPARATISTE DIN ESTUL TARII, un proiect sustinut de Occident care considera ca aceasta masura ar putea contribui la APLANAREA CONFLICTULUI MILITAR, informeaza AFP si Interfax-Ukraina.

Proiectul, care este o initiativa legislativa a presedintelui PETRO POROSENKO, a fost prezentat in parlamentul ucrainean (Rada Suprema) la 16 iulie si trimis ulterior la Curtea Constitutionala, al carei aviz era necesar inainte de votarea textului.

”Decizia Curtii Constitutionale in privinta DESCENTRALIZARII este un pas important catre mari schimbari pentru stat”, a reactionat presedintele Porosenko pe contul sau de Twitter, potrivit AFP.

CITESTE SI: RUSIA acuza NATO de crearea unei NOI “CORTINE DE FIER” in Europa

Proiectul de reforma prevede acordarea de PUTERI SPORITE ADMINISTRATIILOR CENTRALE SI LOCALE, dar fara a confirma definitiv statutul de semiautonomie pentru teritoriile aflate sub controlul rebelilor, statut dorit de separatisti.

Conform proiectului de reforma, acest statut special ar urma sa fie stabilit printr-o LEGE SEPARATA si numai pentru o perioada de trei ani.

Potrivit mass-media ucrainene, Occidentul cere Kievului sa integreze acest statut in Constitutia sa, o idee care se loveste insa de o puternica opozitie in Ucraina.

Rusia a criticat acest proiect de reforma, considerandu-l o ”PARODIE” a masurilor ce trebuie aplicate de catre autoritatile de la Kiev in cadrul ACORDURILOR DE PACE DE LA MINSK.

Sursa foto: arsenalfordemocracy