UCRAINA: Elicopterele au deschis focul asupra unor civili din Slaviansk. Rusia considera ca OPERATIUNEA MILITARA duce tara spre CATASTROFA

Armata ucraineana a lansat vineri dimineata o vasta OPERATIUNE MILITARA impotriva orasului separatist prorus Slaviansk, au declarat rebelii pentru AFP, potrivit Mediafax.

UPDATE 16.57: Elicoptere ale armatei ucrainene au deschis focul asupra unor multimi de civili, adunate, vineri, in Slaviansk, scrie presa rusa, care citeaza un localnic, potrivit ziare.com.

“Elicopterele militare au atacat de cateva ori”, a declarat martorul, potrivit agentiei ruse Itar-Tass.

Viacheslav Ponomarev, numit de separatistii prorusi primar al orasului, le-a cerut anterior localnicilor, mai exact femeilor, copiilor si pensionarilor, sa nu iasa din case.

In acelasi timp, el le-a spus barbatilor sa ii ajute oricat de mult pot pe politisti.

“Orasul nostru este atacat si am suferit cateva pierderi. Dar ne vom proteja orasul, vom castiga”, a afirmat Ponomarev.

Recomandarile acestuia au venit la scurt timp dupa ce localnicii au inceput sa se adune pe drumurile principale de la intrarile in oras, in apropierea punctelor de control ale militantilor prorusi, pentru a impiedica fortele ucrainene sa patrunda in oras.

Ponomarev a mai precizat ca o persoana a fost ucisa, iar alta a fost ranita, in urma atacurilor militarilor ucraineni.

UPDATE 16.40: Rusia a denuntat, vineri, lansarea unei OPERATIUNI MILITARE impotriva insurgentilor prorusi din orasul Slaviansk, apreciind ca aceasta decizie duce Ucraina spre “CATASTROFA”.

“Folosirea fortei militare impotriva propriului popor duce Ucraina spre o CATASTROFA”, a comunicat Ministerul rus de Externe, citat de AFP.

“Exprimam indignare fata de lansarea unei OPERATIUNI MILITARE la Slaviansk cu participarea teroristilor din Pravi Sektor (Sectorul Dreapta)”, o miscare paramilitara nationalista, a subliniat diplomatia rusa.

UPDATE 13.07: Rusia sustine ca operatiunea lansata de Ucraina la Slaviansk prejudiciaza acordul de la Geneva. “Folosind aviatia pentru a trage asupra localitatilor civile, regimul de la Kiev a lansat o operatiune de represalii distrugand ultima speranta privind viabilitatea acordului de la Geneva”, a declarat Dmitri Peskov, purtatorul de cuvant al preşedintelui rus VLADIMIR PUTIN.

UPDATE 13.00: Presedintele Rusiei, VLADIMIR PUTIN, primeste in regim operativ toate informatiile privind evolutia situatiei din sud-estul Ucrainei, in contextul declansarii operatiunilor de catre armata ucraineana, implicarea fortelor armate, precum si a aviatiei militare, a anuntat secretarul de presa al Kremlinului, Dmitri Peskov, informeaza Agerpres, care citeaza ITAR-TASS.

“Anterior, in timpul vizitei sale la Minsk, Putin a calificat o asemenea posibila operatiune drept “actiune criminala”“, a amintit Peskov. “Din pacate, modul in care evolueaza situatia confirma aceasta caracterizare”, a spus secretarul de presa al presedintelui rus.

Peskov a precizat ca in ajunul operatiunii, in sud-estul Ucrainei a fost trimis, la ordinul lui Putin, reprezentantul sau special Vladimir Lukin, pentru a purta negocieri pe marginea eliberarii observatorilor internationali arestati anterior. “Dupa demararea operatiunilor (de catre autoritatile de la Kiev), partea rusa nu poate stabili legatura cu Lukin”, a subliniat Peskov.

UPDATE 12.19: Rusia a cerut ajutorul urgent al Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) pentru a stopa “raidul de represalii” lansat de autoritatile de la Kiev in estul Ucrainei, potrivit hotnews.ro, care citeaza AFP.

Conform sursei citate, autoritatile ruse au contactat responsabili ai OSCE in legatura cu subiectul “ofensivei fortelor armate” ucrainene in Slaviansk. Rebelii pro-rusi din aceasta regiune au arestat de peste o saptamana 11 observatori OSCE.

UPDATE 11.29: Agentia de stat a Rusiei, Itar Tass, anunta doborarea unui al treilea elicopter.

UPDATE 10.46: Doi militari ucraineni au fost ucisi, in timp ce doua elicoptere MI-24 au fost doborate cu lansatoare de rachete portabile in apropiere de Slaviansk, bastionul insurgentilor prorusi din estul Ucrainei, a anuntat Ministerul Apararii.

“Aparatele au fost doborate de persoane necunoscute, care au folosit lansatoare de rachete portabile. Doi militari ucraineni au fost ucisi si mai multi au fost raniti in aceste tiruri”, a declarat ministerul intr-un comunicat.

UPDATE 10.15: Un elicopter ucrainean a fost doborat, iar un pilot a fost ucis in operatiunea militara din orasul rebel Slaviansk, au anuntat autoritatile ucrainene.

“Un pilot a murit si sunt si raniti”, scrie pe pagina sa de Facebook ministrul ucrainean de Interne Arsen Avakov, care sustine ca se afla la fata locului cu ministrul Apararii. “Faza activa” a operatiunii a fost lansata la ora 04.30 dimineata la Slaviansk si Kramatorsk, a adaugat el. Serviciile de securitate SBU au confirmat, la randul intr-un comunicat ca un “elicopter a fost doborat, ceea ce demonstreaza (prezenta) unor specialisti militari straini”.

Militarii ucraineni au preluat un punct de control al rebelilor din sudul orasului unde stationeaza zeci de blindate, a constatat AFP. Orasul Slaviansk ramane relativ calm.

Tiruri de arma si explozii puternice au rasunat in nordul orasului, a constatat AFP.

Citeste si: UCRAINA reintroduce SERVICIUL MILITAR OBLIGATORIU

“Este un atac de anvergura totala”, a declarat purtatoarea de cuvant a rebelilor pentru AFP, afirmand ca un elicopter ucrainean a fost doborat.

“Oralul Bilbasivka este ocupat” de militari ucraineni, a precizat ea.

Citeste si: UCRAINA: SEPARATISTII AU ATACAT sediul PARCHETULUI REGIONAL din DONETK

Un elicopter a fost vazut circuland la altitudine joasa, au declarat rebelii, care au dat foc mai multor pneuri pentru a produce fum. Slaviansk este de peste doua saptamani in afara controlului autoritatilor de la Kiev, aici fiind retinuta de o saptamana o echipa de observatori ai OSCE.

Sursa foto: antena3.ro