UCRAINA: VLADIMIR PUTIN a cerut Parlamentului sa ANULEZE autorizarea unei INTERVENTII MILITARE

Noi zvonuri legate de disparitia lui Vladimir Putin. Kremlinul pastreaza tacerea

Presedintele rus VLADIMIR PUTIN a cerut marti Parlamentului sa ANULEZE autorizarea unei interventii militare in UCRAINA pe care a solicitat-o in martie, a anuntat Kremlinul, citat de agentii rusesti de presa.

Presedintele usiei a “propus Consiliului Federatiei ruse (Camera superioara a Parlamentului) sa ANULEZE decizia de la 1 martie privind recurgerea la armata rusa pe teritoriul ucrainean”, a declarat Dmitri Peskov, un purtator de cuvant al presedintiei.

Aceasta decizie a fost adoptata “cu scopul de a normaliza situatia” in UCRAINA, a mai declarat Peskov.

Miscarea lui VLADIMIR PUTIN vine dupa ce presedintele ucrainean PETRO POROSENKO a anuntat un armistitiu in Estul tarii si a cerut Rusiei si separatistilor prorusi sa faca sustina normalizarea situatiei.

Presedintele ucrainean PETRO POROSENKO a indemnat Rusia si pe insurgentii separatisti prorusi ucraineni la pasi concreti, intr-o convorbire telefonica, luni seara, cu vicepresedintele american Joe Biden, a anuntat marti presedintia, la o zi dupa ce rebelii au acceptat un armistitiu, relateaza AFP, potrivit realitatea.net.

Citeste si: BARACK OBAMA l-a amenintat la telefon pe VLADIMIR PUTIN cu noi sanctiuni

PETRO POROSENKO i-a spus lui Joe Biden ca armistitiul “este necesar sa fie insotit de eliberarea ostaticilor si o inchidere a frontierei, pentru a impiedica patrunderea pe teritoriul Ucrainei a mercenarilor si armamentului din Rusia”, anunta presedintia ucraineana intr-un comunicat.

“Rusia trebuie acum sa faca (…) un pas adevarat inainte”, a subliniat el.

Ooleksandr Borodai, principalul lider al “republicii” de la Donetk, unul dintre bastioanele insurgentilor, a declarat luni ca rebelii vor respecta un armistitiu pana la 27 iunie, raspunzand astfel la incetarea unilaterala a foocului anuntata vineri de catre Kiev in cadrul unui plan de pace.

El a adaugat ca spera ca acest lucru va permite deschiderea unor negocieri cu autoritatile de la Kiev, un pas major catre incetarea confruntarilor dintre insurgenti si armata, soldate cu cel putin 375 de morti incepand din aprilie.

A fost a doua oara in 48 de ore cand Porosenko, sustinut de occidentali, a discutat cu vicepresedintele american Joe Biden despre punerea in aplicarre a planului de pace propus de catre Kiev.

Citeste si: UCRAINA: SEPARATISTII PRO-RUSI accepta ARMISTITIUL

De asemenea, schimburi diplomatice intense implicand Rusia sunt in curs cu privire la criza ucraineana.

Ministrul german de Externe Frank-Walter Steinmeier se intalneste marti, la Kiev, cu Porosenko, in timp ce VLADIMIR PUTIN – caruia occidentalii ii cer sa-si foloseasca intreaga influenta asupra insurgentilor separatisti rusi pentru ca acestia sa inceteze luptele – efectueaza o vizita la Viena.

Presedintele rus urmeaza sa fie primit de catre cel austriac Heinz Fischer, de catre premierul Werner Faymann si de elvetianul Didier Burkhalter, presedintele in exercitiu al Organizatiiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE).