UCRAINA: Zi de DOLIU NATIONAL dupa atacul de la Mariupol soldat cu cel putin 30 de morti

Guvernul ucrainean a declarat duminica zi de DOLIU NATIONAL dupa moartea a cel putin 30 de civili intr-un atac cu racheta in orasul-port Mariupol din estul tarii, relateaza Agerpres, care citeaza DPA.

Ucrainenii, in frunte cu presedintele PETRO POROSENKO, au tinut un moment de reculegere la pranz, in timp ce in Piata Independentei (Maidan) din Kiev au fost aprinse in cursul noptii de sambata spre duminica lumanari aranjate astfel incat sa se poata citi numele orasului Mariupol.

Pe langa cele 30 de decese, alte aproximativ 100 de persoane au fost ranite in atacul asupra acestui oras controlat inca de Kiev, potrivit autoritatilor locale. Peste 50 de locuinte, patru scoli si trei gradinite au fost afectate.

Citeste si: UCRAINA. Atac cu rachete la Mariupol, cel putin 30 de MORTI si 90 de RANITI. UPDATE

Investigatiile realizate de Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) au aratat ca atacul a fost lansat din zona controlata de separatistii prorusi la est de oras. Armata ucraineana si separatistii s-au acuzat anterior reciproc de atac.

Separatistii prorusi au anuntat sambata ca au lansat o ofensiva la Mariupol, insa autoritatile locale au precizat ca nu au existat noi confruntari in cursul noptii. La nord-est de Donetk, bastion al rebelilor, au existat, totusi, ciocniri izolate, au precizat lideri militari de la Kiev.

A existat o incercare in cadrul Consiliului de Securitate al ONU de condamnare a atacului de la Mariupol, insa Rusia s-a opus, potrivit unei postari pe Twitter a ambasadorului Marii Britanii la ONU, Mark Lyall Grant. Partea rusa a precizat pentru agentia de presa Interfax ca votul a esuat pentru ca Marea Britanie a insistat pentru condamnarea separatistilor pentru actiunile lor in estul Ucrainei, si nu a guvernului de la Kiev.

Citeste si: UE condamna atacul insurgentilor de la MARIUPOL si avertizeaza FEDERATIA RUSA

Duminica, presedintele ucrainean PETRO POROSENKO a declarat ca nu exista alternativa la acordurile de pace semnate in septembrie cu separatistii prorusi. “Ucraina doreste o solutie pasnica a conflictului. Nu vedem nicio alternativa la acordurile de la Minsk”, a afirmat Porosenko in cadrul unei reuniuni a Consiliului National de Securitate si Aparare convocat de urgenta pentru a pregati un raspuns militar la actiunile rebelilor, potrivit AFP.

El a afirmat totodata ca detensionarea conflictului cu rebelii prorusi din estul tarii reprezinta prioritatea guvernului de la Kiev, insa acordurile de pace din septembrie semnate la Minsk trebuie respectate.

Sursa foto: news.pn