UDMR discuta vineri despre iesirea de la guvernare. Discutiile dintre Hunor si Ponta au esuat

Victor Ponta si Kelemen Hunor nu au ajuns la nicio intelegere sau compromis, miercuri, drept urmare este foarte posibil ca UDMR sa iasa de la guvernare in perioada imediat urmatoare.Consiliul permanent al UDMR va discuta vineri despre aceasta situatie si cel mai probabil Kelemen Hunor le va prezenta colegilor ceea ce a discutat astazi cu Victor Ponta.

Nu este exclusa iesirea UDMR de la guvernare, care ar putea fi discutata chiar vineri, potrivit liderilor uniunii. Asta in conditiile in care Victor Ponta declara ca nu se pune problema iesirii de la guvernare a UDMR. Totusi, UDMR a sustinut ca nu e normal ca guvernul s-a alaturat unei decizii luate de Curtea Europeana de Justitie.

Afla aici detalii despre tensiunile dintre Ponta si liderul UDMR

Verestoy Attila: “Parerea mea este ca nu avem posibilitatea de a rezolva problema dintr-o pozitie din opozitie. Presedintele Uniunii are dreptate. In orice caz, e vorba de un demers civic, spre Luxemburg, unde se doreste o codificare a unui statut a comunitatilor minoritare din Europa. Din punctul  meu de vedere aceasta codificare ar fi benefica in primul rand comunitatilor romanesti aflate in tari europene, nicidecum nu e un demers care modifica esential situatia comunitatii maghiare din Romania. In acest document nu este vorba despre autonomie. Multi care discuta despre acest document, nu-l cunosc. Dar avem tot timpul sa facem cunostinta cu aceste lucruri, timpul lucreaza in favoarea noastra. Sunt convins ca celelalte lucruri pot fi rezolvate. CE nu a respins proiectul UDMR. Nu a respins nimeni, a spus ca nu intra in competenta lor, asta nu e respingere. In primul rand, nu ne-am dus noi la Curtea Europeana, s-au dus 8 formatiuni, insa niciuna nu e din Ungaria. Acest litigiu a UE trebuie dezbatut de un for idnependent de politica. Asta este de fapt. Problemele sunt de durata, probabil nu vom rezolva anul acesta”.

Citeste si: TEODOR ATANASIU: PONTA LE VA ARATA CELOR DE LA UDMR SPERIETOAREA CU PARTIDUL LUI TARICEANU

Intrebat daca va iesi UDMR de la guvernare, Attila a raspuns: “Exista nuante pe care le vom discuta si dezbate vineri. Pe televizor nu vom da mesaje despre cum vom face. Vom spune ce am decis”.

Reamintim ca mai multi lideri ai minoritatilor au contestat respingerea de catre Comisia Europeana a initiativei cetatenesti privind protectia minoritatilor nationale. Romania, prin Ministerul de Externe, sustine pozitia Comisiei Europene referitoare la Initiativele cetatenesti “Minority SafePack”, potrivit careia Uniunea Europeana nu are competente atribuite in baza dispozitiilor tratatelor fundamentale iar drepturile minoritatilor sunt reglementate de legislatia nationala.