UDMR: Este inadmisibil ca in 2014 maghiarii sa fie tinta atacurilor anti-etnice

UDMR

UDMR considera ca este “inimaginabil si inadmisibil” ca in anul 2014 maghiarii sa fie tinta atacurilor si manifestarilor anti-etnice, apreciind ca ancheta DIICOT, declansata dupa sedinta Consiliul Reprezentantilor Unionali al UDMR din 13 decembrie, este o chestiune “foarte grava”. 

Potrivit unui comunicat al UDMR transmis, miercuri, si semnat de secretarul general al Uniunii, Kovacs Peter, Uniunea a aflat din presa despre faptul ca DIICOT a declansat o ancheta, iar daca intentia a fost, de fapt, “o gluma”, atunci aceasta ii amuza pe reprezentantii UDMR.

“UDMR a fost instiintata din presa despre faptul ca DIICOT a demarat o ancheta impotriva Uniunii, cauza fiind afirmatiile facute in cadrul sedintei de sâmbata a CRU. Legea invocata de DIICOT se refera la prevenirea terorismului. in cei 25 de ani de existenta, Uniunea a ales mereu calea dialogului in orice domeniu al vietii politice, chiar si in conditiile in care, in tot acest timp, dincolo de granitele României, nu se intâmpla acelasi lucru. Daca intentia este, de fapt, o gluma, atunci ne amuza, dar in caz contrar aici este vorba de un aspect foarte grav. in anul 2014 este inimaginabil si inadmisibil ca maghiarii sa fie in permanenta tinta atacurilor si manifestarilor anti-etnice, indiferent ca este vorba despre masurile prefectului judetului Covasna si a celui din Mures sau cazul de fata, aflat in atentia auoritatilor”, a aratat Kovács Péter.

El spera ca UDMR sa primeasca in zilele urmatoare detalii concrete cu privire la acuzatiile aduse, deoarece din comunicatul DIICOT “nu reiese destul de clar la care declaratie, luare de pozitie sau hotarare CRU se face referire”.

De asemenea, tot miercuri, presedintele UDMR Sfântu Gheorghe, Antal Árpád, a declarat ca la Consiliul Reprezentantilor Unionali al UDMR din 13 decembrie nu s-a spus sau facut nimic care sa intre sub incidenta Codului Penal, adaugând ca este posibil ca traducerea declaratiilor sa fi fost gresita.

“Daca voi fi invitat la DIICOT, cu siguranta procurorii vor lua textul in limba maghiara, il vor retraduce si vor vedea ca am spus ca noi suntem provocati de catre prefect si sper ca nu este in interesul nimanui sa se intâmple ceea ce s-a intâmplat la Târgu Mures. Nici atunci nu a fost in interesul nostru si nici acum nu este in interesul nostru, deci este evident ca e in interesul altcuiva sa ne provoace ca sa fie un conflict interetnic. Eu cred ca lucrurile sunt clare, presa de limba româna a tradus cum a vrut sau cum a putut, nu stiu, s-a gresit undeva, dar eu sunt foarte linistit, sunt convins ca in momentul in care voi ajunge, daca voi ajunge, in fata procurorilor, ei vor lua nu traducerea, ci textul pe care eu l-am spus”, a afirmat Antal Árpád.

Potrivit unui comunicat de miercuri al DIICOT, procurorii au inceput urmarirea penala in rem dupa declaratii de la tribuna CRU al UDMR din 13 decembrie.

“Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism – Structura Centrala au dispus la data de 15 decembrie, in temeiul art. 305 alin. 1 si 2, inceperea urmaririi penale in rem sub aspectul savârsirii infractiunii de amenintare prev. de art. 206 Cp savârsita in conditiile Legii nr. 535/2004 privind prevenirea si combaterea terorismului”, se arata in comunicat.

Procurorii DIICOT s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul ca in 13 decembrie, de la tribuna Consiliului Reprezentantilor Unionali (CRU) al Uniunii Maghiare din Romania (UDMR) de la Targu Mures, “au fost facute declaratii susceptibile de a intruni elementele infractiunii prevazute de art. 206 Cp savârsita in conditiile Legii nr. 535/2004 privind prevenirea si combaterea terorismului”.

La CRU al UDMR din 13 decembrie, unde s-a votat iesirea formatiunii de la guvernare, a luat cuvântul si primarul din Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, care ar fi cerut indirect premierului sa-l “instruiasca” pe prefectul de Covasna “sa ii lase in pace pe maghiari”, el amintind in acest context de conflictul interetnic de la Târgu Mures din 1990, potrivit unor relatari din presa.

Declaratii pe acelasi subiect, inclusiv cu trimitere la evenimentele de la Târgu Mures din 1990, a facut presei, in 13 decembrie, si vicepresedintele politic al UDMR, Borbely Laszlo, care a cerut Guvernului masuri impotriva prefectului de Covasna, Marius Popica, dupa amenda data filialei PCM, sustinând ca este “inadmisibil”, ilegal si “caraghios, daca n-ar fi tragic” sa se dea amenzi pentru cântarea “imnului tuturor maghiarilor”.

Borbely Laszlo a spus ca solicita Guvernului sa ii ceara lui Popica retragerea deciziei de amendare a filialei PCM Covasna.

“Ceea ce s-a intâmplat iarasi in aceste zile in judetul Covasna este inadmisibil si chiar nu intelegem ca un prefect sa interzica, oricui, atunci când exista si prevederi legislative in acest sens, ca la o manifestare in cadru organizat sa se cânte unul din simbolurile maghiarimii, imnul tuturor maghiarilor. Noi nu ne-am fi gândit niciodata ca, dupa 25 de ani de democratie, se va gândi un prefect sa-i amendeze pe cei care cânta un imn care e un simbol national si conform prevederilor legale poate fi cântat cu anumite ocazii, atunci când avem o asemenea manifestare”, a spus Borbely.

El a adaugat ca amendarea constituie “numai un exemplu”, amintind ca presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a renuntat la functia de vicepremier dupa ce reprezentantii Uniunii nu au fost consultati in legatura cu atitudinea României legata de initiativa cetateneasca europeana privind drepturile minoritatilor.

“Cerem Guvenului sa ia masurile legale, pentru ca e inadmisibil, nu va suparati, si e chiar caraghios, daca n-ar fi tragic, ca, daca se intâlnesc 100-200 de oameni si, va repet, intr-un cadru organizat, cânta acest imn, pe care il cântam si de 15 Martie si nu a comentat, slava Domnului, timp de 25 de ani, decât cu rare ocazii, cineva acest lucru, partidele extremiste – deci sa ne trezim, dupa 25 de ani, când astazi inca suntem la guvernare, sa se trezeasca prefectul sa ia asemenea masura. Deci da, vom cere Guvernului sa ceara prefectului sa retraga aceasta decizie, care este, va repet, si ilegala, pentru ca avem o Hotarâre de Guvern din 1992 care precizeaza foarte clar ca pot fi folosite aceste simboluri”, a sustinut Borbely.

El a aratat ca spera ca nimeni nu vrea sa se ajunga la o situatie comparabila celei din martie 1990 de la Târgu Mures si ca astfel de decizii au si “o contrareactie, o mai mare solidaritate”, care inseamna ca maghiarii simt ca sunt in pericol simbolurile lor nationale.